Sök

Linas Matkasse tvingas spara – och klarar visa liten vinst

Linas matkasseMatkasseBörs

Walker Kinman, vd och Lina Gebäck grundare Linas Matkasse. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Matkassebolaget LMK tappar både kunder och omsättning, men klarar att redovisa en liten vinst i det andra kvartalet.

Bolaget höjer nu sina priser och sparar på flera fronter för att tackla de tuffa förutsättningarna.


LMK Group, som koncernen bakom bland annat Linas Matkasse heter, gick från vinst till förlust i det första kvartalet, och redan i början av sommaren varnade bolaget för att intäkterna i det andra kvartalet skulle bli klart lägre än våren 2021. 

På tisdagsmorgonen kom facit och den fullständiga rapporten visar att rörelseresultatet blev 3,8 miljoner kronor, motsvarande en försämring med lite mer än 30 miljoner från motsvarande period föregående år.

"Stigande inflation, konsumentoro och rädsla för recession, kombinerat med förändrat konsumentbeteende i efterdyningarna av pandemin fortsatte att påverka efterfrågan för kategorin negativt under andra kvartalet", skriver LMK:s vd Walker Kinman i rapporten, 

Sedan tidigare är det känt att omsättningen under kvartalet uppgick till 268 miljoner kronor, en nedgång från 381 miljoner i fjol. Antalet aktiva kunder uppgick till knappt 80.000, en nedgång från drygt 118.000 i slutet av andra kvartalet 2021 och ned från 10.000 i slutet av det första kvartalet i år. 

Men trots att bolaget tappade så mycket i omsättning lyckades bolaget redovisa en liten vinst. LMK har sparat under våren. 

"Under andra kvartalet reducerade vi kostnaden för sälj och marknadsföring med 52 procent jämfört med samma period förra året" skriver bolaget. 

Höjer priserna och sparar

För att parera bland annat inflationen har bolaget nu efter sommaren höjt sina priser. LMK sparar även på personalsidan.

"För att lindra effekten av högre kostnader, och i linje med andra aktörer på marknaden, genomförde vi en prisökning på cirka 6 procent i början av augusti. För att kompensera för lägre volymer och reducera vår kostnadsstruktur minskar vi också antalet medarbetare, framförallt genom naturlig avgång samt genom att begränsa ersättningsrekryteringar", skriver Walker Kinman framåtblickande. 

Niklas Aronsson grundade Linas matkasse tillsammans med lillasystern Carolina “Lina” Gembäck 2008. Bolaget gick in på börsen våren 2021 och aktien har fallit nästan linjärt sedan dess. Värdet har gått från cirka 1 miljard kronor till cirka 100 miljoner (räknat på måndagens stängningskurs). 

En ägare som klarat sig långt bättre än många andra är den forna storägare Creandum som i början av året sålde sin sista aktier i LMK

Läs mer