Sök

Pokayoke startade i april – nu drar de in 10 miljoner i månaden

Pokayoke

Daniel Forsman, grundare, Johannes Gussander, VD, Mikael Törnqvist, grundare. Foto Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi går plus varje månad”, säger grundaren Mikael Törnqvist.


När man har jobbat ett par år på samma företag, startat upp flera verksamheter och sitter i ledningsgruppen, vad blir då det naturliga steget?

För Mikael Törnqvist var det att ta språnget och starta eget. Och det går redan bra, otroligt bra skulle man till och med kunna säga. 

I april drog han tillsammans med kompisen Daniel Forsman igång Pokayoke, och nu mindre än fem månader senare omsätter bolaget över 10 miljoner kronor i månaden och gör redan vinst.

Men vad är det egentligen de gör?

“Det satsas ju otroligt mycket på automation och så kallade robotlager. Vi har försökt samla ihop personer som är duktiga på att planera och analysera när man bygger och driver verksamheten under uppstart. För det är mycket som kan bli fel.”

För även om e-handeln har haft det tufft det senaste halvåret är den med största säkerhet här för att stanna. Och i en bransch där marginalerna är lövtunna är logistik en stor del och det är inte för inte som bolag efter bolag går ut med att de har byggt robotlager.

Krävs mycket mer än en robot

Men det räcker inte att bara ha en robot som plockar, det krävs mycket mer för att allt ska funka optimalt.

“På ett traditionellt lager behövs det till exempel många truckförare, ett robotlager är mer som att jobba på Ica”; säger Mikael Törnqvist. 

Det är avgörande att tänka igenom alla processer samt hur man arbetar med sin personal annars är det lätt att man fortsätter i samma hjulspår som tidigare.”

.Och det är där Pokayoke kommer in. De hyr ut konsulter till de som ska bygga automatiserade lager och kan hjälpa dem att se till att deras lösning blir optimal, både i design- och uppstartsfas.

“Vi har inte alla lösningar men eftersom vi har varit med i många uppstarter och logistikprojekt, så har vi många viktiga erfarenheter vi kan dela med oss av.”

Förutom konsultverksamheten fungerar Pokayoke också som ett bemanningsföretag för lagerarbetare och finns i flera av de största svenska städerna.

Vad var det som gjorde att du vågade lämna ett tryggt jobb och satsa på det här?

“Det är nog en blandning av hybris och dårskap. Men vi kände snabbt att vi fick ett riktigt bra team på plats och att det var många duktiga som ville hänga på.”

När de drog igång var målet att omsätta 500 miljoner med en marginal på 8-10 procent inom fem år. Som prognosen ser ut nu kommer de nå 80-90 miljoner redan i år och hoppas mer än dubbla det nästa år.

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer