Sök

Valdes om förra veckan – Inziles ordförande får gå efter skuldavslöjande

InzileFordon

Håkan Örtenholm, styrelseordförande i Inzile. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Det stormar på nytt hos elfordonstillverkaren Inzile.
Ordföranden lämnar tre dagar efter omval efter avslöjande om skulder.
Efter hårda kritiken i somras har även revisorn lämnat bolaget.

Det fortsätter att storma kring Inzile. I söndags kväll meddelade elfordonstillverkaren att styrelseordförande Håkan Örtenholm lämnar sitt uppdrag som styrelseordförande – endast tre dagar efter att han omvalts. 

Örtenholm ersätts av den nuvarande styrelseledamoten Enrique Banuelos med omedelbar verkan.

”Vi vill tacka Håkan Örtenholm för hans engagemang och ledarskap under tiden inom bolaget”, skriver bolaget. 

Under förra veckan rapporterade Dagens Industri att den avgående ordföranden har skulder hos Kronofogden som ska täckas med en försäljning av 25.000 aktier i det egna bolaget, en tillgång som i nuläget är fryst. Skulden ligger på nära en halv miljon kronor. 

Sortin från styrelsen följer nyheter om att Inziles revisor lämnat skutan, vilket DI också skrivit om. Det är oklart om revisorn lämnat själv eller om det var bolagets initiativ. 

”Svaret är att det var ett ömsesidigt beslut”, säger Inziles finanschef Peter Wergens.

Det var i juni som revisorn riktade hård kritik mot förra årets styrelse och menade att aktieägarna kunde kräva skadestånd från flera ledamöter, däribland bolagets nuvarande vd Måns Sjöstedt

Bakgrunden till kritiken är slarv vid förvärvet av spanska QEV Holdings samt att bolaget inte upprättat en godkänd årsredovisning, enligt revisorn Henrik Boman, partner på PWC. 

"Sammantaget konstaterar vi att Ragnar ÅhgrenVivianne HolmMeg TivéusLeif Lindqvist och Måns Sjöstedt under året ingått i olika sammansättningar av bolagets styrelse som på olika sätt har medverkat till att bolaget till ett mycket betydande belopp har förvärvat aktier vars faktiska värde inte vid någon tidpunkt har kunnat beläggas genom en värdering", skrev Boman i revisionsberättelsen.

Kritiken sammanföll med att Inzile beslutat att skrinlägga delårsrapporten för det första kvartalet, som var tänkt att släppas 15 juni. Inziles nästa rapport, som avser första halvåret, planeras att släppas den 31 augusti 2022.

Läs mer