Sök

ÅSA JOHANSSON: Pernilla Nyrensten, du betyder mer än du anar

Revolutionrace

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Hon ringde i börsklockan och skrev därmed historia.

Sedan dess har hon lyckats bryta sig igenom bruset av en anledning: hon behövs.

Breakits Åsa Johansson om varför Revolutionrace-grundarens avhopp lämnar efter sig ett vakuum.

Beskedet slog ned sent på måndagskvällen. 

Revolutionrace-grundaren Pernilla Nyrensten slutar som vd. 

Så här några dagar senare har en avslagen och uppgiven känsla infunnit sig. 

Bolagsgrundare och vd:ar slutar hela tiden, och många gånger passerar det med en axelryckning hos många. 

Men nu är det annorlunda.

I media skapades stora rubriker. På en dag rasade bolagets aktie med över 30 procent och därmed gick två miljarder kronor upp i rök. Det har bara gått ett år sedan grundaren ringde i börsklockan, så för aktieägarna kan det förståeligt kännas som ett svek. En person som tagit sig an positionen som börs-vd ska vara kvar längre än så. Det knorrades även i ägarleden efter beskedet. 

Bolaget åsido, Pernilla Nyrensten har lyckats bryta sig igenom bruset i näringslivet, nyhetsmedier och sociala plattformar av en anledning: hon behövs. 

En färgstark, till synes fearless kvinna som obrytt tar plats. 

Att kvinnor är underrepresenterade i näringslivet vet vi. Att förändring tar tid vet vi också. Men mitt i allt har Pernilla Nyrensten blivit en nödvändig symbol och representant för att det går åt rätt håll, även om det går långsamt. 

Det är värt att upprepa vad hon har åstadkommit. Sedan stockholmsbörsen grundades för över 160 år sedan har det inte funnits någon kvinna som har grundat ett bolag och sedan suttit kvar som vd på resan hela vägen fram till noteringen på huvudlistan. 

Men så kom Pernilla Nyrensten. 

Hennes glamorösa livsstil, vilken hon ofta visar upp på Instagram, bidrar också till en image av makt. Man kan tycka vad man vill om börs-vd:ar som tycks flirta med influencerlivet som hon gör – men det sticker ut. Om det är rätt eller fel är inte min sak att avgöra. Men cred till den som vågar göra annorlunda. Sannolikt har hennes många inlägg på sociala medier och frekventa medverkan i traditionell media bidragit till att bygga bolagets varumärke. 

Pernilla Nyrensten kommer knappast att försvinna helt från näringslivets strålkastare. 

Men i och med att hon tar klivet ner från vd-stolen kommer hon av naturliga skäl inte längre synas lika mycket, i alla fall inte kopplat till Revolutionrace. 

Det skapar ett vakuum. Det behövs fler kvinnliga börs-vd:ar, inte färre.

Förhoppningsvis har hon hunnit inspirera fler kvinnor till att ta för sig, ta mer plats och  bryta invanda mansmönster som ofta präglar näringslivet. Pernilla Nyrensten betyder mer än hon anar som kvinnlig bolagsgrundare som tog sitt företaget in på börsen – vi behöver påminnas om att det går åt rätt håll. Det ger också kraft till att fortsätta kämpa för ett mer jämställt näringsliv, även när det stundvis kan kännas hopplöst. 

Om Pernilla Nyrensten inte är börs-vd:n som bär den fanan behöver någon annan gör det. 

Vem står näst på tur?

Läs mer