Sök

Högre priser när Readly siktar mot lönsamhet: ”Finns alltid risker”

Readly

Mats Brandt, vd Readly. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Readly ska bli lönsamma 2025, berättar nya vd:n Mats Brandt.
Vägen dit stavas både fler prenumeranter och högre priser.

Under det andra kvartalet steg mediebolaget Readlys omsättning till 144,1 miljoner kronor medan förlusten sjönk till -26,8 miljoner kronor.

Sedan årsskiftet har Readly lanserat nya finansiella mål där fokuset på omsättning har bytts ut mot att bli lönsamma. Nu siktar man på att nå lönsamhet mätt i ebitda vid 2025, som under kvartalet kom in på -22,2 miljoner kronor. En klar förbättring mot föregående års -51,5 miljoner.

“Det är den viktigaste slutsatsen från dagen, att vi följer den planen (mot lönsamhet)”, säger Mats Brandt, vd på Readly, till Finwire.

För att nå lönsamhet ska man öka antalet fullt betalande prenumeranter (FPS). I årstakt ökade FPS med 6,4 procent till 447.196. Sett till kvartalet innan är det dock en minskning med över 18.200 prenumeranter från 465.456. FPS är ett viktigt nyckeltal som även analytikerna tittar på. Efter rapporten sänkte Handelsbanken sin långsiktiga rekommendation två steg till underperform får outperform, delvis på grund av färre prenumeranter.

“Vi är naturligtvis inte nöjda med att backa i FPS i kvartal över kvartal. Det som är viktigt att ta med sig är att det var förväntat, och det baserar jag på att vi har dragit ned med marknadsföringskostnaderna kraftigt”, säger Mats Brandt till Finwire.

För att öka antalet prenumeranter igen ser Brandt potential i den franska marknaden, där Readly senare under halvåret kommer lansera mer av sitt utbud. Det finns även tillväxtmöjligheter i USA, där man nyligen presenterade samarbeten med förlagen Dotdash Meredith och Hearts Magazine Media.

Under perioden började Readly höja sina priser. Prenumeranterna i Storbritannien har redan fått känna på prishöjningarna, och framöver ska samtliga marknader följa efter.

Ser ni någon konflikt i att höja priserna och samtidigt behålla era prenumeranter?

“Självklart finns det alltid risker när man justerar priserna, men i det läget som är nu när priser går upp överallt så tror jag att det finns en bred förståelse för varför prisökningar sker nu”, säger Mats Brandt.

“Vi har aldrig justerat priserna tidigare samtidigt som vi byggt ut vårt innehåll något enormt under åren. Vi ligger lågt i förhållande till hur andra prenumerationsbaserade tjänster höjt priserna genom åren”.

Inför det tredje kvartalet fokuserar Readly på de amerikanska och franska marknaderna samt att bredda sitt erbjudande. Produkterbjudandet ska utökas genom mer fokus på vad man kallar för audio, vilket inkluderar den podcastssatsning man lanserat under året i Storbritannien och Sverige. Genom att satsa på podcasts hoppas man öka tiden som kunderna spenderar på plattformen.

Läs mer