Sök

Soundtrap och Skolon ska ta svenska musikundret till skolan igen – utan instrument

SoundtrapSkolonEdtech

Skolons vd Oliver Lundgren. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Edtech-bolaget Skolon inleder samarbete med Spotify-ägda Soundtrap for Education. Elever i alla åldrar ska kunna skapa musik och poddar “utan tillgång till dyr utrustning”.

Förr var det närmast standard att svenska artister refererade till den kommunala musikskolan när de fick frågan från utländska journalister varför det producerades så mycket hitmusik i Sverige. 

Det svenska musikundret. 

Sedermera föddes det det svenska musikteknikundret, med bolag som Spotify och den tilltänkta arvtagaren Soundtrap

När den sistnämnda startupen grundades av den tidigare gitarrläraren Per Emanuelsson var det i en slags kommunal anda. Vem som helst skulle kunna göra musik var som helst. 

2017 köptes bolaget upp av Spotify och nu sluts cirkeln på ett nytt sätt. Soundtrap for Education inleder ett samarbete med edtechbolaget Skolon, ett SaaS-bolag med svenska och norska skolor som kunder. 

Tillsammans ska göra att elever i alla åldrar kunna skapa ljud med Soundtraps verktyg, allt från musik till poddar. 

”Soundtrap for Education erbjuder ett nytt sätt att driva undervisning inom flera ämnen, och tillåter eleverna att vara kreativa i skapandet av ljud och musik i skolan utan att ha tillgång till någon dyr fysisk utrustning”, säger Skolons vd Oliver Lundgren i ett pressmeddelande. 

Michael Bell är försäljningschef på Soundtrap for Education.

”För oss är samarbetet med Skolon ett svar på en efterfrågan bland våra användare runt om i landet. Nu kommer de på enklast möjliga sätt komma åt Soundtrap for Education, tillsammans med skolans övriga digitala skolverktyg och läromedel på en plats, med ett och samma inlogg. Vi hoppas också genom vårt samarbete med Skolon nå ut till nya användare som är intresserade av att lära sig om och med ljud.”

Soundtrap for Education är möjligt att aktivera och använda via Skolons plattform redan idag, men en fullständig teknisk integration väntas läsåret 2022/2023.

Läs mer