Sök

Har rasat 90 procent – nu kan Kinneviks nätläkare köpas ut från börsen

KinnevikNätläkare

Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Efter mindre än ett år kan börsresan vara över för nätläkaren Babylon Health.
Miljardbolaget har rasat i värde – nu överväger företaget ett utköp.

Nätläkaren Babylon Health, med svenska investmentbolagen Kinnevik och VNV Global bland storägarna, kan komma att köpas ut från börsen mindre än ett år efter noteringen i USA.

Det rapporterar Bloomberg. Enligt uppgifter har bolaget haft preliminära diskussioner med några av investerarna hur man ska hantera kurskollapsen.

Babylon har nämligen sedan börsresan började genom en spac-affär – och en värdering på runt 4,2 miljarder dollar – rasat med runt 90 procent på börsen.

Företaget sägs utvärdera flera möjligheter, allt från ett utköp från börsen till en affär med en strategisk partner. Ett alternativ ska också vara att ta in nytt kapital för att växa. Något slutligt besked har dock inte fattats.

I ett kortfattat pressmeddelande skriver Babylon att de inte har haft kontakt eller diskussioner med någon potentiell köpare.

För nio månader sedan skrev Breakit med hänvisning till DI att Kinnevik och VNV Global gav upp makten i nätläkaren när den gick till börsen.

Makten gavs till Babylons grundare och vd Ali Parsa genom en omstämpling av aktier där ungefär hälften av hans innehav omvandlades till röststarka b-aktier. Detta gjordes i samband med fusionen med spac-bolaget. 

För Kinneviks del innebar omstämplingen att man gick från att sitta på 13 procent av både kapitalet och rösterna, till att efteråt ha 3,6 procents röstandel. Vd Georgi Ganev motiverade med att Ali Parsa är central för att genomföra Babylons tillväxtstrategi och att han därför har en så stor röstandel.

”Detta är inte ovanligt när grundarledda bolag noteras i USA”, sade Ganev.

Läs mer