Sök

Annonssamarbete med Svenska Fribrevsbolaget

Nu kan nästan all tjänstepension flyttas (här är tjänsten som hittar karriärens alla pensionspengar)

Svenska Fribrevsbolaget

Kristofer Steneberg

Den första juli trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att se över och samla hela karriärens tjänstepension. Svenska Fribrevsbolaget har utvecklat en tjänst som gör processen superenkel – och det är inte så konstigt att de snabbt nått över en miljard kronor i sparkapital.

Hur många arbetsgivare har du haft? För många människor mitt i karriären lyder svaret: tillräckligt många för att det ska vara krångligt att hålla kolla på de olika tjänstepensionsavtalen. Att byta jobb betyder ju nämligen att du byter tjänstepensionslösning. Din gamla arbetsgivare slutar att betala in pengar och pensionslösningen blir inaktiv. Dessa inaktiva pensionslösningar kallas för fribrev och har de senaste åren hamnat i hetluften när fler och fler röster höjts för att göra det lättare att flytta och samla dem.

”Och nu, den första juli i år, ändrades äntligen lagen så att nästan samtliga fribrev enkelt kan flyttas. Det här är en stor vinst för svenska pensionssparare, som både kan få bättre överblick, lägre avgifter och i slutändan mycket mer i pension”, förklarar Max Danielsson som är marknadschef på Svenska Fribrevsbolaget.

Lagändringen är en av flera de senaste åren och innebär att även tjänstepensionslösningar som tecknats före 2007 omfattas av den utökade flytträtten. Att ta kontroll över och flytta sina pensioner kan enligt SVT höja pensionen med över 300 000 kronor.

Svenska Fribrevsbolaget är Sveriges enda försäkringsbolag som sysslar specifikt med att samla ihop dessa fribrev för bättre översikt och i förlängningen en högre pension. Processen är enkel, helt frivillig och består av tre steg:

Steg 1 – Ta kontroll och få en översikt

”Vem som helst kan med hjälp av BankID få en kostnadsfri sammanställning av karriärens alla pensionsförsäkringar och fribrev. Bara att få en sammanställning och en översikt gör stor skillnad för de allra flesta – särskilt för dem som haft många arbetsgivare under sin karriär”, säger Max Danielsson.

SNABBT OCH KOSTNADSFRITT: Få en sammanställning av dina pensionsförsäkringar

Steg 2 – Se vilka som kan flyttas

”I nästa steg analyserar vi dina fribrev för att se vilka som kan flyttas. Fortfarande kan vissa kollektiva pensionslösningar vara låsta, men den nya lagen gör att nästan alla fribrev omfattas. Så nu kan de flesta på riktigt samla sin tjänstepension på ett och samma ställe.”

Steg 3 – Flytta om du vill

”Om du vill kan vi nu flytta över dina fribrev och samla dem hos Svenska Fribrevsbolaget. Vi genomför flytten och hjälper dig att välja fonder som passar dig.”

”Skälet till lagändringen är framför allt att många pensionssparare legat kvar i gamla och alldeles för dyra lösningar”

Men varför byta? Den viktigaste frågan är så klart varför man alls ska flytta sina tjänstepensioner/fribrev. Att få överblick och samla ihop kapitalet är så klart värdefullt i sig, men skälet till lagändringen är framför allt att många pensionssparare legat kvar i gamla och alldeles för dyra lösningar. Det räcker med att det handlar om några tiondels procent i förhöjd avgift varje år för att ränta på ränta-effekten ska göra stor skillnad för din slutgiltiga pension.

”Alla fonder tar ju till exempel ut en fondavgift, och en del av den avgiften betalas normalt tillbaka till försäkringsbolaget som provision. Hos SFB tar vi ingen provision – utan återför den i stället till dig som sparare. För en genomsnittskund handlar det om provisioner på ca 130 000 kr fram till pension som nu återbetalas”, förklarar Max Danielsson.

Och även om 130 000 kronor låter mycket är det bara en del av besparingen. För alla de pengarna ligger ju i stället kvar och kan förränta sig varje år fram tills det är dags att gå i pension. Nyligen nådde Svenska Fribrevsbolaget en milstolpe inom finansbranschen – en miljard kronor i sparkapital hos sina kunder.

”Det är jättekul och jag tror att det beror på två saker. För det första har väldigt många sparare betalt alldeles för mycket för sitt pensionssparande under många år. Och för det andra har vi på Svenska Fribrevsbolaget ett tydligt mål att skapa så hög pension för våra sparare som möjligt.”

TA TILLBAKA KONTROLLEN: Så går det till att samla dina fribrev

Läs mer