Sök

Fredrik Eklund lanserar Instagram-liknande app – rival till USA:s Hemnet

Proptech

Fredrik Eklund, grundare av Eklund Stockholm New York

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Lyxmäklaren Fredrik Eklund blir proptech-entreprenör.
Nya appen liknas vid Instagram och ska koppla samman mäklare och köpare.
”Många affärer sker på Whatsapp och Facetime.”

Fredrik Eklund är svensken som säljer penthouselägenheter till gräddan i New York, där en enda privatbostad kan kosta en kvarts miljard svenska kronor. För tv-tittarna är han även realitystjärna i serien Million Dollar Listing.

Nu kan lyxmäklaren, som medgrundat firman Eklund Gomes i USA och grundat Eklund Stockholm New York för den svenska marknaden, även titulera sig proptech-grundare. Eklund lanserar tillsammans med den Hongkong-baserade entreprenören Thomas Ma appen Real – som beskrivs som en Instagraminspirerad tjänst men Whatsapp-liknande kvaliteter där mäklare kan marknadsföra sig gratis, skriver affärstidningen Forbes

På appen kan både mäklare och spekulanter skapa profiler och ställa in ett flöde baserat på personlighet och plånboksstorlek. Köpare kan följa mäklare som säljer i önskat geografiskt område, på en önskad prisnivå. 

Branschen har i åratal förlitat sig på traditionella sociala medier för att nå ut, säger Eklund till tidningen.

”Med covid-19 har allting hamnat i våra egna händer. Många fastigheter har sålts via Whatsapp och Facetime och den här appen kommer att tillåta dig att scrolla ett flöde som både är väldigt vackert och inspirerande, såväl som kurerat efter dina behov.”

Real är enligt Eklund strået vassare än den amerikanska Hemnet-motsvarigheten Zillow, där mäklare måste betala en avgift för att synas. 

”Jag leder ett stort team och ser alla sidor av marknaden, på alla prisnivåer, och hur snabbt den förändras. Människor vill kunna använda sina telefoner för det här, de vill ha roligt och de vill att det ska gå snabbt.” 

Namnet Real får tankarna att associera till en storaffär som Breakit rapporterade om tidigare i år. 

I våras skrev vi att doldisbolaget Real Alliance i det tysta köpt 60 procent i Fredrik Eklunds svenska lyxmäkleri, Eklund Stockholm New York.

Informationen om Real Alliance var i samband med affären knapp. Bolaget hade ingen hemsida och grundade så sent som 2020 som en länk mellan fristående mäklarfirmor i Sverige, däribland Notar, Svenska Mäklarhuset och Skandiamäklarna. 

Störst ägare i Real Alliance är enligt uppgifterna till Breakit Erik Rosengren, en av grundarna till finansrådgivaren och försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners. 

“Vi har egentligen inget intresse av att synas utåt, åtminstone inte just nu”, sa Real Alliance vd Robert Bexell i mars.

 

Läs mer