Sök

Överlevde bilkrasch och hjärnblödning inom loppet av en månad – bestämde för att satsa på Bygglovsexperten: "Min sambo sa att jag var tvungen".

BygglovsexpertenByggbranschen

Sylvester Lapadat

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Han var nära att dö två gånger inom loppet av en månad när han först var med i en allvarlig trafikolycka och sen fick en hjärnblödning en månad senare.

Detta ledde till att han beslutade sig för att dra igång sin nya startup Bygglovsexperten – som vill digitalisera och förenkla bygglovsprocessen.

“Vår affärsidé är att samla allt på ett ställe”, säger grundaren och vd:n Sylvester Lapadat.

I slutet av sommaren 2020 var svensken Sylvester Lapadat på semester i Kroatien tillsammans med sin sambo. När han körde bil fick han plötsligt ett epileptiskt anfall vilket ledde till en allvarlig krock med annan bil. 

Både Sylvester Lapadat och hans sambo bröt ryggen och de var inte säkra på om de skulle kunna gå igen. 

Men det var inte slut på eländet där. 

Mitt i rehaben tillbaka i Sverige föll Sylvester Lapadat ihop från ingenstans. När han vaknade upp låg han på sjukhus med en hjärnblödning. 

“Där och då trodde jag att jag skulle dö, jag accepterade att det skulle bli så. Det enda jag kände var en enorm tacksamhet för allt jag hade varit med om och allt fina minnen som jag hade fått uppleva”.

Turligt nog visade det sig att det var en yttre hjärnblödning som skåningen hade drabbats av, vilket är mindre allvarligt. Sylvester Lapadat överlevde och kunde ta sig tillbaka.

När allt det här skedde hade han precis sålt av sitt tidigare företag och hade innan hjärnblödningen haft planer på att dra igång ett städbolag i Malmö. Samtidigt hade han en idé om en startup på området bygglov. 

“Min sambo sa att jag var tvungen satsa på idén, nu när jag hade överlevt och fått chansen att göra det. Hon sa att livet är så mycket mer än att driva städbolag i Malmö så vi bestämde oss då för att flytta tillbaka till Stockholm för att satsa på idén”, berättar han.  

Vill förenkla och digitalisera

Ganska exakt ett år efter hjärnblödningen, i september 2021 drog Sylvester Lapadat igång Bygglovsexperten, som vill förenkla och digitalisera hur processen kring ett bygglov ges ut. 

Med sig hade han då fått med flera starka namn på investerarlistan, bland annat Eric Martinsson, vd på Svea Solar, som har tagit in flera miljarder i riskkapital till sitt solcellsbolag. 

“Vi är en av få digitala bygglovsbyråer och den enda såvitt som jag vet som håller allting ‘inhouse’. Att söka bygglov kan vara en väldigt krånglig process, vilket nog många har erfarenhet av.  Vi gör det mycket lättare för kunden genom att ha hålla alla funktioner internt, till exempel alla ritningar och kontrollen”, säger Sylvester Lapadat. 

För det första hela året räknar nu Sylvester Lapadat med en prognos där bolaget omsätter cirka 14-15 miljoner kronor. Tolv personer är anställda och ytterligare 15 jobbar åt bolaget på konsultbasis. 

“Arkitekter är ofta väldigt kreativa men också väldigt nördiga när det kommer till detaljer, vilket inte alltid efterfrågas. Vi lyssnar på kunden och levererar det den vill, och ofta är kunden inte lika intresserad av den sortens detaljer”.

Sylvester Lapadat menar att bolaget är väldigt skalbart och lämpat för snabb tillväxt framåt.

“Vi är helt digitala, 99,99 procent av alla bygglov som vi ger görs inte på plats. Alla andra arkitiektbyråer åker ut på plats så på sätt är vi också med och digitaliserar hela branschen. Vi säger till kunderna att det är 2022, nästan allting kan göras online. Det gör också att det går mycket snabbare för oss, vi kan fixa en skiss på runt en vecka istället för tre månader som det ofta är annars i branschen”.

Planen framåt är nu alltså att expandera – både i Sverige och Europa. 

“En grej som vi kommer att utveckla framåt är att äga hela värdekedjan, genom att också ha byggare ‘inhouse’. Redan idag har vi vissa kunder som söker bygglov i andra länder och vi kommer också att kika mer på hur vi kan expandera den biten ännu mer framåt. Reglerna för bygglov är väldigt lika över hela EU och mig veterligen finns det inte konkurrenter som gör samma sak som oss utomlands”, säger Sylvester Lapadat. 

Är du påverkad av olyckan eller hjärnblödning på något sätt idag?

“Inget fysiskt. Men psykiskt har det gjort mig otroligt mycket starkare. Nu har jag allt att leva för och jag gör precis det jag vill göra”.

Läs mer