Varför skall man egentligen sätta sig i en styrelse för en startup? Många gör det efter att de investerat i bolaget. Inte sällan är startupinvesteringen betydande relativt den egna privatekonomin. Ofta är verksamheten väldigt riskfylld och får du inte in nästa investerare i bolaget riskerar du hela din ekonomi på ett bräde. Samtidigt får du ingen ersättning. Jag har ett bättre förslag – sätt dig i en börsstyrelse. Du får fantastiskt förberett styrelsematerial, du har en stark styrelseförsäkring, får ett arvode som kan uppgå till många hundra tusen kronor per år och du behöver inte köpa en enda aktie i bolaget. What’s not to love?
Jag är givetvis inte helt allvarlig nu. Du skall sitta i en startupstyrelse för att du vill vara nära verksamheten, kan bidra på många sätt och du verkligen behöver agera ofta och resolut. Det är kul helt enkelt. Börsstyrelsen är annorlunda, men också ofta väldigt stimulerande och spännande.
Den stora skillnaden mellan styrelser i startups och i större bolag är att i de större bolagen är styrelseledamöterna mindre benägna att ta risken att köpa aktier i bolaget de förvaltar. Det här är någonting som behöver ändras. När bolagskoden kom för knappt femton år sedan var tanken att ansluta sig till en brittisk tradition. Aktiebolagslagen skulle kompletteras med ett antal regler för att stärka att bolagen sköts med ägarnas intressen i första hand samt att stärka bolagsstyrningen i sig vilket antogs öka aptiten för svenska bolag från internationella aktörer. En sak som bolagskoden emellertid inte hanterat är behovet av skin in the game i styrelsen.
Det är faktiskt inte acceptabelt att styrelsens ledamöter helt avstår från att äga aktier i de bolag de är satta att förvalta och utveckl
Det är faktiskt inte acceptabelt att styrelsens ledamöter helt avstår från att äga aktier i de bolag de är satta att förvalta och utveckla. Ett undantag är arbetstagarrepresentanter eller vissa typer av fondaktörer som är förbjudna att äga aktier, men annars borde alla åtminstone lära sig av Investor.
Investor kräver att styrelseledamöter som saknar aktieinnehav, under en femårsperiod, bygger upp ett aktieinnehav i Investor till ett marknadsvärde motsvarande ett års arvode före skatt. Tittar man nu på Investors styrelse ser man också att samtliga styrelseledamöter har aktieinnehav, en del betydande sådana efter många års tjänst.
Samtliga börsbolag borde lära av Investor och av startupvärlden.
Samtliga börsbolag borde lära av Investor och av startupvärlden. Det sagda betyder inte att de aktielösa ledamöterna på något sätt skulle vara mindre kompetenta, men det verkar rimligt att de både påvisar sin tro på bolaget de förvaltar och i någon mån har liknande förutsättningar för sitt arbete som aktieägarna. I startups är aldrig detta ett problem. Kanske är problemet där ibland snarare ett annat, att man är för involverad i verksamheten och aldrig ”vet sin plats”.
Investeraren Staffan Persson skriver på Twitter: ”Vågar man ställa ett kraftigt önskemål att styrelseledamöter i börsbolag som blivit betydligt billigare sätter plånboken där munnen är? Eller är alla optimistiska budskap i Q2 bara ord?”
Kanske är det värt som ledamot att ge sig ut på en liten shoppingtur i den egna aktien? Det har aldrig varit billigare att visa varför du satt dig i bolagets styrelse.
MIKAEL PAWLO
Head of growth, Bokio