Sök

Reportagen du inte vill missa i sommar – läs 9 pärlor från Breakit

Breakit

Breakit

Sommarlektyren kanske är färdigtummad eller lagd åt sidan (var den där hajpade tegelstenen verkligen så lockande?). Men misströsta inte. Det finns annat för dig!

Breakit har tagit fram en lista fylld med några gobitar från rullorna. Den innehåller några av de bästa texterna och mest vällästa reportagen som Breakit har gjort.

 

Okända storyn om Lovisa Worge: Från Bianca Ingrossos assistent till (potentiell!) smyckesdrottning

Hon gick från okänd hästtjej till Bianca Ingrossos högra hand, gjorde en (kort) sväng på Handels och äger nu bolag tillsammans med Sveriges okrönta influencerdrottning. Breakits Julia Lundin kikar närmare på hur relationen startade och spår hur det kommer gå för nya satsningen Ani.

46.000 streams för 500 spänn – uppblåsta siffror och köpta streams på Spotify (nu varnar polisen)

Streams betyder pengar och makt. Men går det att lita på Spotifys siffror? I våras kunde Breakit avslöja att Spotify inte kommit till rätta med problemen kopplade till fejkade streams – och att den svenska polisen har fått upp ögonen för saken. Reportrarna Martin Hävner och Åsa Johansson startade podden ”Inside:Podd” och släppte en låt i det tysta – och dök ner i Spotifys stora trovärdighetsfråga. "Det kan handla om flera hundra miljoner streams."

Pernilla Nyrensten om vikten av att kunna anpassa sig: “Något skiter sig varje dag – ändå går det spikrakt uppåt”

Pernilla Nyrensten, vd och grundare av Revolutionrace, gav i april sin syn på det oroliga läget – och besked om prishöjningar, sin syn på inflationen, “de-globalisering”, marginalerna och sin hat-kärlek till börsen (och Breakit).

Här är Sverige hetaste foodtech-bolag – och här investerarna som kastar miljoner på framtidens mat

Breakit ger er: nyckelpersoner, ägare, senaste siffrorna och matiga analyserna över foodtech-Sveriges hetaste utmanare. Plus investerarna. Det framdukas ett bord av ätbara bestick, bråk, nyttiga snack – och mjölmask. Läs kartläggningarna här, här och här

Min chef tvingade in mig i Olof Gustafssons Rolls Royce – här är min stökiga dag med Escobar-svensken: “Jag stämmer vem som helst”

Kontroversielle Olof Gustafsson är vd för knarkkungen Pablo Escobars familjeföretag och har väckt massor av uppmärksamhet online. Bland annat för sina stämningar av företag som Klarna, Netflix och Apple. Men också för de kraftigt ifrågasatta Escobar Fold-telefonerna. Men faktum är att han fick sitt mediala genomslag redan som 17-åring med entreprenörsdrömmar. Breakits reporter Tobias Blixt skulle träffa svensken som i fler fall än ett har utmålats som en bedragare – men det blev ett mycket längre (och konstigare) möte än han tänkt sig. 

Mobbning och trakasserier av anställda – vittnesmål avslöjar baksidan av e-handelssuccén Boozt

Boozt har blivit en storspelare i klädbranschen. Men bakom kulisserna finns en annan sida av e-handelssuccén. I maj vittnar närmare 20 nuvarande och tidigare anställda om mobbning och trakasserier inom bolaget. Dessutom har Arbetsmiljöverket vid flera tillfällen riktat kritik mot brister i arbetsmiljön på Boozt – och fackförbund har flaggat för psykosociala problem. “Chefer leder genom att folk är rädda för dem. Kritiserar du kulturen blir du straffad”, säger en tidigare anställd till Breakit.

Femtech-kartläggning: 17 svenska bolag som ska förbättra kvinnohälsan (siffrorna, investerarna, ägarna och våra analyser)

Femtech har varit stekhett hos affärsänglar och riskkapitalister de senaste åren. Både entreprenörer och investerare som vi pratar med lyfter gång på gång upp det som ett stort framtidsområde. Breakit har för första gången djupdykt i 17 bolag i en snabbväxande bransch: siffrorna, ägarna, investerarna och våra analyser – här är vår kartläggning.

Techeliten tar över – historien om Daniel Eks nya lyxbygge och ett Djursholm i förändring

Spotify-grundaren Daniel Ek och näringslivsprofilen Cristina Stenbeck är på promenad längs med vattnet i djursholm. Breakits tidigare reporter Johanna Ekström får syn på de båda och frågar om en intervju, något som Daniel Ek vänligt avböjer. Tråkigt, såklart. Men det gör inte hennes text om Spotify-grundarens storslagna planer i området, och hur det hänger ihop med en mycket större trend i Djursholm, något sämre.

Camilla Bergman: Det stormar på Breakit – men plötsligt såg jag klart (och fick två insikter)

Breakits Camilla Bergman och Stefan Lundell hade olika åsikter om budgeten – och det resulterade i en bjussig krönika från vd:n med öppningsscen, crescendo och slutscen – samt frågeställningen: ”Är vi i en storming-fas?”

Läs mer