Sök

Hon bär en av nycklarna till internets hjärta: ”Ceremonin liknar när Nasa skjuter upp en rymdraket”

Sommar i P1it-branschenIT-säkerhet

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Anne-Marie Eklund Löwinder är den enda svensken i Internets hall of fame och den enda kvinnan i den utvalda skaran som kan uppdatera internets kärna.
Nu berättar hon om nyckelceremonierna i bunkern i Culpepar, de största hoten mot nätet och vikten av att säga ja, särskilt som kvinna.

Hon har en av internets 14 nycklar i sina ägor, den svenska experten på informationssäkerhet, Anne-Marie Eklund Löwinder. Det är som taget ur en spionroman eller en Christopher Nolan-film när hon tecknar bilden i sitt Sommar i P1

I den lilla välmående orten Culpeper i den amerikanska delstaten Virginia, en timmes bilfärd från Washington DC, befinner hon sig som en av sju personer (det finns sju nyckelbärare knutna till ytterligare en version av nätet på den amerikanska västkusten) bakom stålförstärkta dörrar i en sprängsäker bunker. Hon ska eskorteras till ett valv, en stålbur, där hennes smarta kort ligger väl förseglat. Med det kortet kan hon vara med och uppdatera internets hjärta, eller rotsystemet som det även kallas. Hon är kryptofficer.   

”En nyckelceremoni är lite som när Nasa skjuter upp en rymdraket. Allt är planerat in i minsta detalj.”

Men hur hamnade hon där?

Anne-Marie Eklund Löwinder växte upp i en enkel tvåa på Södermalm i Stockholm. Pappa var fosterhemsbarn och mamma hade upplevt svält på sitt barndoms Åland. Att gå på universitet var aldrig en självklarhet. 

Men teknikintresset fanns. Hon mekade med bilar och spelade Pong. På universitetet, ja det blev studier i systemvetenskap ändå, var hon en flitig användare av KOM-systemet, som hon beskriver som dåtidens svenskutvecklade Facebook.

 ”Min kompis Anna och jag blev legendariska för några av våra inlägg. Vi var provocerande, kaxiga, elaka och vi hade vansinnigt roligt.”

Eklund Löwinder har en tung meritlista. Hon har under två decennier säkerhetschef för Internetstyrelsen och suttit i styrelsen för Internet Society (ISOC). 

2013 blev Eklund Löwinder den första svensken att bli invald i Internet Hall of Fame.

Eklund Löwinders berättelse är sammanflätad med teknikens frammarsch på 1900-talet, från sovjetiska raketen Sputnik till det banbrytande domännamnssystemet. 

Hotet på nätet

En av Sveriges främsta internetkramare, en systemets rörmokare – en som tar strid för allt som är gott. Eklund Löwinder säger i sitt sommarprat att det var kärlek från första stund mellan henne och internet. Och passionen har inte falnat. 

”För mig betyder internet frihet, öppenhet och jämlikhet. Därför gör det mig så heligt förbannad att vissa använder det till ont istället för gott.”

I dag arbetar hon med att lära ut självförsvar på internet. 

Hon lyfter flera exempel på förödelsen som kan orsakas av cyberattacker. 

”Förra året sägs intäkterna från ransomware-attacker ha gått om de från försäljningen av droger. Så då förstår ni. Ransomware är ett av de största hoten i dag.”

Vill se fler kvinnor

Det är inte vem som helst som får en av internets nycklar. Utöver kunskaper krävs gott rykte i internetsamfundet och en hög integritet. Något jämställdhetskrav finns inte. Anne-Marie Eklund Löwinder är den enda kvinnan. 

Hon är stolt över det men vill själv ändra spelplanen framåt. Hon pratar om en it-bransch som dras med stereotypa rekryteringar och vikten att säga ja till nya uppdrag, särskilt som kvinna.

”Jag är kvinna och jag har kommit långt i en mansdominerad värld. Jag ser det som en av mina viktigaste uppgifter att locka fler kvinnor till branschen”, säger hon. 

”Jag har aldrig ångrat att jag gav mig in på området informations- och it-säkerhet. Här finns en känsla av kampen mellan det goda och det onda, både Sagan om ringen och Star wars. Men missförstå mig rätt det är varken mystiskt eller svårt bara väldigt roligt, utmanande och intressant.”

Om detta och mycket mer kan du höra i hennes P1 Sommar som sänds kl.13 och släpps som podd kl.07 idag.

 

Läs mer