Sök

Systembolaget ger sig inte – överklagar Winefinder

SystembolagetWinefindere-handel

Alex Tengvall, ordförande i Winefinder och största ägare. Foto: Press/IStock/Faksimil

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Systembolaget överklagar domen från Patent- och marknadsöverdomstolen som gav Winefinder rätt att sälja vin online i Sverige. Det skriver Di.se.

E-handlaren Winefinder vill sälja vin till Sverige från Danmark och på så sätt utmana Systembolagets monopol i landet. Något som har varit möjligt sedan 2007 genom så kallad distansförsäljning, där det är möjligt att sälja alkohol från andra EU-länder till Sverige.

Men Systembolaget tycker att Winefinder bryter mot lagen och har tidigare stämt bolaget för att stoppa verksamheten. Sedan 2020 har Systembolaget och Winefinder därför legat i en lång tvist med varandra. 

När Winefinder i juni fick rätt av Patent- och marknadsöverdomstolen kunde bråket ha nått sitt slut. Utmanaren fick sälja vin och bolagets styrelseordförande tillika största ägare Alex Tengvall var nöjd.

“Vi är otroligt glada över att patent- och marknadsöverdomstolen har konstaterat att den e-handel som vi har bedrivit från 2007 överensstämmer med både svensk lag och regelverket i EU. Vilket vi har ansett hela tiden”, sa han till Breakit då.

Men eftersom att Patent- och Marknadsdomstolen ansåg att det fanns frågor i domen som var viktiga för rättstillämpningen så öppnade de för Högsta domstolen att pröva fallet. 

Nu rapporterar DI.se att Systembolaget har valt att överklaga domen till Högsta domstolen, vilket alltså är den högsta instansen som kan pröva fallet. De ska också ha begärt anstånd till den 30 september för att utveckla grunderna för överklagandet och begäran om prövningstillstånd, skriver sajten. 

Det innebär inte att Högsta domstolen kommer att godkänna överklagan, det gör de nämligen bara i omkring 100 av 6000 ärenden varje år enligt myndigheten själva.

Läs mer