Sök

Footway tappar kraftigt i försäljningen: “En perfekt storm”

Footwaye-handel

Daniel Mülback. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vd:n Daniel Mülbach spår fortsatt tuffa tider under hela året.

E-handelgruppen Footway driver varumärken som Caliroots, Sportamore och Belapadel online och alldeles nyligen förvärvade gruppen upp det nedläggningshotade modevarumärket Stayhard från Ellos.

Nu visar Stayhard upp siffrorna för årets andra kvartal och konstaterar samtidigt själva att det är kämpigt i e-handel.

“E-handelsmarknaden fortsätter att påverkas av globala logistik- och produktionsutmaningar samtidigt som inflationen är hög och konsumtionen sviktar. En perfekt storm helt enkelt. Som konstaterat redan tidigare i år ser vi att utmaningarna i försörjningskedjan kan få negativa effekter under hela 2022”, säger vd:n Daniel Mühlbach i ett pressmeddelande.

Utmaningarna visar sig i att omsättningen för det andra kvartalet minskade till 282 miljoner kronor, jämfört med samma kvartal året innan då bolaget omsatte 388 miljoner kronor. En minskning med 27 procent.

Rörelseresultatet som under det andra kvartalet i fjol skrevs till 3 miljoner kronor vände till minus 27 miljoner kronor under det andra kvartalet i år.

Resultatet på sista raden under det andra kvartalet 2022 skrevs till minus 39 miljoner kronor. Under samma kvartal förra året låg minusresultatet på 14 miljoner kronor.

“Under perioden har vi fortsatt att anpassa oss genom tät dialog med våra leverantörer. Därtill har även kostnadskontroll och optimering av kassaflödet genomsyrat vårt arbete. Ett mycket viktigt arbete för att säkerställa att vi kommer tillbaka till lönsamhet under året”, säger Daniel Mülbach.

Under det första halvåret 2022 omsatte bolaget 517 miljoner kronor, jämfört med 729 miljoner kronor under det första halvåret 2021. Vilket innebär att minskningen under den perioden är ännu större, hela 29 procent. 

Resultatet för det första halvåret 2022 landar på minus 116 miljoner kronor, att jämföra med minus 40 miljoner under samma period 2021.

Footway har under det andra kvartalet i år också förvärvat e-handelsbolaget Grandshoes.

Läs mer