Sök

Hon ska få ordning på styrelserummen – det blir viktigt när tiderna förändras: "En hel del tuffa beslut"

BoardclicSaaS

Monica Lagercrantz är grundare och vd på BoardClic. Foto: Christofer Dracke/iStock/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Monica Lagercrantz spår nya tider i styrelserummen. Och kanske ett uppsving för det äldre gardet.

Monica Lagercrantz har grundat SaaS-bolaget Boardclic tillsammans med Malin Lombardi. Målet är att skapa effektivitet i styrelserummen med hjälp av ett digitalt analysverktyg som utvärderar styrelsens arbete. Under fjolåret nådde bolaget återkommande intäkter på 8 miljoner kronor

Även om det är tuffa tider för många bolag just nu, med ett ökat krav på lönsamhet i affären, så tycker Monica Lagercrantz inte att Boardclic, som just nu befinner sig i arbetet att resa en ny runda, har påverkats av förändrat fokus hos bolagen.

Däremot berättar hon att de har tänkt om sin tillväxtstrategi en del.

“Vi fokuserar mer på länder och segment som är hårt reglerade, där det finns en styrning på hur styrelsearbetet ska ske. Då kan vi luta oss mer mot den drivkraften där vi blir är ett must have snarare än ett nice to have. Det är många länder i världen där styrelsearbetet är reglerat”, säger hon.

Vilka länder fokuserar ni på?

“Vi växer i UK  och Norden och har kunder i hela Europa. Men exempelvis länder som Italien, USA, Indien och Kanada har reglerat hur styrelsearbetet följs upp. Ännu fler länder följer. Och ägarna och samhället kräver hela tiden mer transparens av sunda bolag. Det är annars ett ganska slutet rum på toppen.”

Monica Lagercrantz tror också att det förändrade läget i världen kan få effekter på arbetet i styrelserummen. 

Styrelserna kommer att behöva fatta en hel del tuffa beslut och man är inte riktigt vana vid det idag. Det har bara varit tillväxt den senaste åren. Jag tror att det kommer vara svårare att fatta beslut. Man ska skydda både bolaget och ägarna och kommer att behöva lägga mer tid på styrelsearbetet och ta in ägarnas ambition och omvärldens förväntningar gällande ESG men samtidigt jobba självständigt. Helt klart utmanande att prioritera och jobba med olika scenarios hela tiden”, säger hon och fortsätter:

“När vi går in i hösten börjar många bolag dra igång styrelserekryteringar. Då kanske vi kommer att få se förändringar i styrelsekompositionen också. Om jag får spekulera lite. Yngre personer har inte behövt jobba med de här frågorna, kanske ökar behovet av mer erfarna styrelseledamöter som har sett konjunkturförändringar.”

Vilken fråga blir viktig nu?

“Hela finansieringsbiten ligger på styrelsen. Väldigt många behöver jobba med sina balansräkningar. Uppsägningar och pricing kommer att vara stora frågor.”

Läs mer