Sök

Utvecklaren flydde från Ukraina till Sverige – nu har han lämnat landet: ”För dyrt”

HandiscoverUkraina
Alex Ivanchyk med flickvännen. De lämnade Sverige i maj i år och reste till Spanien. Foto: Privat.

Alex Ivanchyk med flickvännen. De lämnade Sverige i maj i år och reste till Spanien. Foto: Privat.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Tillsammans med sin flickvän och några kollegor flydde han från Ukraina till sin arbetsgivare i Sverige.

Men efter bara några månader har de nu lämnat landet – det är för kostsamt att stanna.

“Jag behöver skicka så mycket pengar som möjligt till min familj som är kvar i Cherson”, säger Alex Ivanchyk.

Dagarna innan Ryssland invaderade Ukraina fick Alex Ivanchyk ett telefonsamtal. 

”Ni måste åka därifrån. Kom hit.”

Det var hans svenska arbetsgivare, Sebastien Archambeaud, vd och grundare av techbolaget Handiscover, som erbjöd Alex Ivanchyk och kollegorna i Ukraina att komma till Sverige. Tillsammans med tre andra utvecklare och deras flickvänner satte han sig i bilen och körde. 

Några dagarna senare var de framme i Malmö. Kort därefter föll hemstaden Cherson till ryska styrkor. 

Nu har det gått drygt fyra månader sedan dess. 

Alex Ivanchyk. Foto: Privat.

För dyrt i Sverige

Men när Breakit når Alex Ivanchyk på telefon i slutet av juni befinner han sig inte i längre i Sverige, utan i Granada i södra Spanien. 

Tillsammans med sin flickvän och ett par av kollegorna som också flydde i samband med den ryska invasionen beslutade han sig under våren för att flytta dit. 

Anledningen är enkel. 

”Det är mycket billigare att leva här än i Sverige. Och jag behöver skicka så mycket pengar som möjligt till min familj som är kvar i Cherson”, säger Alex Ivanchyk.

Hans mamma och syster med familj är kvar i området. Han beskriver att dem har det ”as good as it gets” i situationen som råder.

Har de försökt att lämna Cherson? 

”Ingen kan lämna området. Om du försöker fly nu har du tur om du lyckas, annars så riskerar du att dödas”, säger han och fortsätter:

”Det är en väldigt svår situation för alla som är kvar där. Det är helt och hållet ockuperat sen flera månader tillbaka.”

Infrastrukturen är skadad. Internetuppkopplingen kommer och går, vilket gjort det svårare att hålla kontakt. Det går inte heller att betala som tidigare, berättar han.

”Man kan bara använda kontanter nu. Och för att ta ut kontanter måste man betala en avgift om omkring 10 procent av uttaget.”

Hur känner du i dag kring ditt beslut att lämna Ukraina i våras?

”Det är en svår fråga. Om jag hade stannat i Ukraina, i Cherson, hade jag inte kunnat lämna regionen. Jag vet inte heller om jag hade kunnat fortsatt jobba om jag stannat där. Kanske hade jag blivit inkallad till det militära.”

Totalt var det sju personer som flydde från Ukraina tillsammans med Ivanchyk. Men nu har gruppen splittrats i två: några av dem har följt med till Spanien, de andra har flyttat till Polen.

Ryska styrkor i Cherson-regionen, Ukraina, 20:e maj 2022. Foto: TT.

Oviss framtid

Ivanchyk har tidigare berättat för Breakit om ett ”community” med utvecklare från Ukraina, som omfattar omkring 5000 personer. Tillsammans jobbar de för att hitta vad han tidigare har beskrivit som ”svaga punkter” på olika ryska webbsidor. Syftet: överbelasta webbplatserna och dela information till ryska invånare om vad det är som händer i Ukraina. 

När han kom till Sverige var det en av sakerna han gjorde för att hjälp till på distans. Han beskriver det som en mindre hjälp i kriget – men att all hjälp räknas. 

Men nu går betydligt mindre av den lediga tiden till det.

”Det är svårare att jobba med det nu på grund av att det finns en annan säkerhetsrisk för oss som gör det", säger Ivanchyk och fortsätter:

“Jag tror fortfarande att Ukraina kommer vinna det här kriget. Det finns inget annat alternativ. Och det handlar inte bara om Ryssland och Ukraina längre – det här är en konflikt med hela området runt omkring nu. EU måste sluta att köpa och sälja varor till Ryssland. Det är det enda sättet att få slut på det här.”

I och med att Alex Ivanchyk kan jobba på distans arbetar han fortfarande kvar på Handiscover. Just nu är planen att stanna i Spanien ett tag till.

Men framtiden är oviss. 

Läs mer