Sök

Techjättarna sluter upp – kompenserar anställda för abortresor

KlarnaH&Mpodcast

Helena Helmersson, H&Ms vd och Camilla Giesecke, expansionsansvarig Klarna. Foto: TT/Press/Montage

Breakit

Breakit

Efter att högsta domstolen i USA rivit upp aborträtten har en rad storföretag tagit ställning mot beslutet – däribland Klarna och H&M.

I det senaste avsnittet av Breakits podcast diskuteras tech-sfärens roll och påverkan i den högaktuella frågan.

Apple, Amazon, Disney. 

Det är tre av jättarna som gått ut med att de ska kompensera anställda som behöver ta sig till en annan delstat i USA för att göra abort, rapporterar Dagens industri. 

Nyligen flaggade även H&M för att kompensera anställda som behöver resa för att genomför en abort.

”Att säkra tillgång till säker vård för våra kollegor är inte bara avgörande för att stödja vår kvinnoledda arbetsstyrka, utan också för vårt engagemang för full jämställdhet i både arbetsliv och samhället i stort”, heter det i ett inlägg på bolagets Facebooksida.

Nu sluter även Klarna upp i ledet. 

Men det är långt ifrån alla bolag som skapat rubriker i samband med den upphävda aborträtten. Frågan om data som laddas upp på preventivappar verkligen stannar hos bolagen diskuteras flitigt och det finns en oro för att informationen ska kunna delas i rättsfall.  

Den svenska preventivappen Natural Cycles är en av aktörerna som hamnat i ropet – och nu ska bolaget ta fram en helt anonym tjänst för användare. 

I veckans avsnitt av Breakits Podcast diskuterar reportrarna Åsa Johansson och Stefan Lundell techbolagens betydelse i abortfrågan. Lyssna på hela avsnittet här. 

Läs mer