Sök

Techbolagen ville hjälpa ukrainska flyktingar till Sverige – men bara ett fåtal har nappat

BannerflowConsidUkraina
Nathalie Beser på Consid och Olof Törnqvist, vd och grundare på Saas-bolaget Triggerbee. Foto: Press/Montage

Nathalie Beser på Consid och Olof Törnqvist, vd och grundare på Saas-bolaget Triggerbee.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

En rad techbolag flaggade för att hjälpa människor på flykt från Ukraina med såväl transport, bostad och anställning.

Men färre än väntat har valt att komma hit med hjälp av bolagen.

“Självklart är det alltid positivt när vi kan rekrytera toppkompetens som den som finns i Ukraina”, säger Nathalie Beser på Consid.

Det har gått drygt fyra månader sedan Ryssland invaderade Ukraina. 

Miljontals har flytt landet. Tiotusentals har kommit till Sverige. 

En rad svenska bolag flaggade under våren för att de ville hjälpa personer att ta sig hit, och flera ville bistå med såväl anställning och boende.

Konsultbolaget Consid, som inte har någon egen verksamhet i Ukraina, meddelade att de erbjuder ukrainska it-konsulter att komma till Sverige för att jobba för bolaget. 

”Consid står för transport, ordnar ett arbete och ett boende, samt stöttning med praktiska frågor som är kopplade till en flytt till Sverige”, skrev bolaget då. 

Men företaget har inte hjälpt lika många personer som det var tänkt, berättar Nathalie Beser, kommunikationschef och hållbarhetsansvarig.

”Det blev betydligt färre än vad vi trodde. Vi tänkte att 50 till 60 personer skulle kunna komma hit med vår hjälp. Men i slutändan har de flesta åkt till England eller Tyskland”, säger Nathalie Beser.

Totalt har bolaget anställt tre personer från Ukraina, bistått dem och deras familjer med transport till Sverige samt ordnat lägenheter i Ljungby i Småland, som Consid betalar för. 

”Vi hade jättegärna sett ännu fler. Men för dem vi har hjälpt så har det verkligen gjort skillnad”, säger hon.

”De får jättegärna arbete kvar så länge de vill. Två av dem jobbar nu medvåra största kunder, Volvo och Scania”, fortsätter Nathalie Beser och konstatera att Ukraina är en ”enormt stark It-nation med duktiga utvecklare.”

Såg ni flykten från Ukraina som ett tillfälle för att fånga upp ny kompetens? 

“Initiativet kom inifrån Ukraina och våra kontakter där. Vi frågade på vilket sätt vi kunde hjälpa och svaret var: erbjud anställning och boende. Självklart är det alltid positivt när vi kan rekrytera toppkompetens som den som finns i Ukraina”, säger Beser.  

Vad har ni erbjudit de nyanställda från Ukraina för lön?

”Det varierar mellan 28 000 och 38 000 samt boendet betalt. Och de har mellan sex till tio års arbetslivserfarenhet. Det är en rimlig lön med tanke på att de är baserade i Ljungby och inte en storstad som Göteborg eller Stockholm”, säger Nathalie Beser.

Enligt fackförbundet Unionen ligger marknadslönen för it-konsulter mellan 36 000 och 60 000 kronor per månad. 

Nathalie Beser på Consid. Foto: Press. 

En av tre tackade ja

Även Saas-bolaget Triggerbee flaggade under våren för att de ville bistå människor som drabbats i Ukraina. 

”Jag känner mig frustrerad över att det demokratiska västlandet inte stöjder Ukraina mer. Men på Triggerbee står vi vid våra ukrainska bröder och systrar och kommer att stödja dem på alla sätt vi kan.”

Så skrev Olof Törnqvist, vd och grundare på Triggerbee i ett Linkedin-inlägg kort efter den ryska invasionen.  

”Eftersom vi precis har avslutat en finansieringsrunda, för att samla in pengar för att expandera Triggerbee, letar vi efter fler utvecklare. Jag välkomnar ansökningar från utvecklare i Ukraina och kommer också att försöka hjälpa till med omlokalisering samt ge möjligheter att arbeta på distans”, hette det vidare i inlägget. 

Än så länge har bolaget anställt tre personer, men hittills endast i Sverige. Enligt Olof Törnqvist kommer en rekryteringsprocess snart att inledas även i Ukraina, men man har valt att avvakta till efter sommaren.

Däremot har bolaget hjälpt omlokalisering av en medarbetare från Ukraina till Sverige.  

”Vi erbjöd våra tre medarbetare i Ukraina att komma hit och ta med sina familjer. En av dem ville. De bodde hos mig i två månader och sedan hos en annan kollega. I dag har de en egen lägenhet.”

Olof Törnqvist, vd och grundare på Triggerbee. Foto: Press.

Kriget en del av arbetsdagen

Som arbetsgivare menar han att det har gått förvånansvärt bra att för teknikteamet sedan invasionen med tanke på att nästan hälften av teamet bodde i Ukraina.  

”Vårt team har varit fungerande hela tiden men det är också nya utmaningar som man ställts inför. Framförallt har det varit en stor omställning för våra ukrainska medarbetare som fått fly sina hem.”

”De är väldigt tuffa – man undrar hur de klarar av att vara så fokuserade och jobba trots att det har tvingats fly sina hem och har släktingar som är kvar i städer där det pågår ett krig”, säger Olof Törnqvist. 

Kriget har blivit en del av arbetsdagen, fortsätter han. 

”Vi har en Slack-kanal för frånvaro. Förut så var det vabb som var den vanligaste orsaken till att man behövde stanna hemma från jobbet. Under våren har det även varit anledningar såsom att man behöver ledigt för att man inte fått sova på grund av att flyglarm har gått hela natten eller att man behövt förflytta sig för att strider kommit närmare.” 

"Inte så många ansökningar"

Annonsteknikbolaget Bannerflow skrev under våren ett inlägg på Linkedin att de då hade “ett antal roller tillgängliga och stöttar gärna ukrainska medarbetare som vill omlokalisera till Sverige.” Bolaget skrev även att de kan hjälpa till med arbetstillstånd och boende. 

”Vi fick tyvärr inte så många ansökningar”, skriver bolaget i en kommentar till Breakit, och berättar att det har anställt en person från Ukraina. 

”Utöver det var vi i regelbunden nära kontakt med vår Ukrainska techpartner som var tacksamma för erbjudandet, men valde att tacka nej då de hade tillräckligt med stöd”, skriver bolaget vidare.

Läs mer