Sök

Finansveteranen Sven Hagströmer: ”Räknade på en halvering i Klarna"

KlarnaCreades

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Värdet på Creades Klarna-aktier har tappat 400 miljoner kronor.

Riskkapitalisterna har dragit åt tumskruvarna rejält kring techbolagen. Nyligen rappporterades att fintechbolaget Klarnas värdering har halverats till runt 150 miljarder kronor i samband med att bolaget diskuterar att ta in färskt kapital. Det rapporterade WSJ som hänvisade till källor med insyn. Det nya värdet på den svenska enhörningen är en skarp kontrast från toppnoteringen 2021 då Klarna värderades till nära 470 miljarder kronor. 

I samband med nedskruvningen har finansmannen Sven Hagströmers investmentbolag sett sin andel i fintechbolaget tappa runt 400 miljoner kronor. Creades blev storägare efter att Klarna köpte prisjämförelsesajten Pricerunner för 9,2 miljarder kronor förra året, vilket till 60 procent betalades i nytryckta Klarna-aktier. Creades ägde 11,5 procent i Pricerunner och såg sin position tredubblas i värde till 1,1 miljard kronor under bara sju månader. 

Nu säger Hagströmer till Dagens Industri att det fanns goda skäl att anta att den värderingen som fanns på toppen inte skulle hålla.

”När vi sålde aktierna i Pricerunner ingick det också 'vad tror vi om Klarna', och då tittade vi efter – vad händer vid en halvering i Klarna? Även då var det en mycket god affär.”

Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski presenterade ett sparpaket i slutet av maj efter att förlusterna rusat till 2,5 miljarder kronor i första kvartalet. Bolaget måste minska personalstyrkan med omkring 700 personer. 

Hagströmer säger till DI att Klarna är ”väldigt, väldigt duktiga” men att bolaget måste visa att det kan tjäna pengar. 

Nyligen investerade Sven Hagströmers Creades 186 miljoner kronor för en andel på 12 procent i bolåneutmanaren Stabelo. Investeringen värderade bolaget till 1,5 miljarder kronor. 

Läs mer