Sök

Efter över ett år: Apoteas påstådda övervakning inte utredd – myndighet begär mer pengar

Apoteae-handel

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Apoteas kameror kan ha varit olagliga men svaret dröjer.

Nätapoteket Apotea har upprepade gånger kritiserats för brister i arbetsmiljön. Förra vintern anklagades Apotea för att använda kameror för att övervaka sina anställda och Integritetsskyddsmyndigheten IMY inledde sin granskning.

Trots att det alltså har gått 16 månader är granskningen inte klar och varken företaget, de anställda eller facket vet om företagets metoder var olagliga, skriver tidningen Kollega

Pär Svärdsons Apotea är inte den enda som väntar svar. Tidningen skriver att det framgår av myndighetens årsredovisningar och budgetunderlag för de senaste och kommande åren att IMY har svårt att klara av sitt uppdrag. I den senaste årsredovisningen fick fem områden bedömningen ”icke tillfredsställande”. 

IMY – som är en tillsynsmyndighet för behandling av personuppgifter – hänvisar till att uppdraget breddats i samband med EU-lagstiftningen GDPR och att myndigheten är underfinansierad med 20 miljoner kronor årligen.  

För perioden 2023-2025 begär IMY därför en höjning av ramanslaget med 61 miljoner kronor, vilket kan jämföras  med att det totala anslaget låg på runt 120 miljoner förra året.

Under våren beslutade IMY även att inleda en granskning av att Apotea delat med sig av personuppgifter till Facebook. Bland annat fick den amerikanska sociala medier-jätten information om kunder som köpt akut p-piller, visade SR Ekots granskning

Integritetsskyddsmyndigheten har även inlett liknande granskningar av statliga Apoteket och Apoteas branschkollega Apohem. 

 

Läs mer