Sök

Uppgifter: Klarnas värdering slaktas – försöker ta in 10 miljarder

Klarna

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Värderingen på den svenska fintechjätten kan sjunka rejält i bolagets nya runda.

Den svenska fintechjätten Klarna är som bekant på väg att resa nytt kapital. I början av året florerade rykten om en ny runda på runt 10 miljarder och då hoppades Sebastian Siemiatkowski och Klarnaledning på en värdering på 50-60 miljarder dollar, alltså uppemot 600 miljarder svenska kronor.

Sedan dess har det hänt mycket. Räntorna har stigit och riskkapitalisterna har dragit åt tumskruvarna rejält. För en dryg månad sen rapporterade vi att värderingen hade sjunkit betydligt, då talades det om en värdering på runt 30 miljarder dollar, motsvarande cirka 300 miljarder kronor.

Nu kommer nya uppgifter från den ansedda tidningen Wall Street Journal som gör gällande att Klarna nu letar pengar till en värdering på runt 15 miljarder dollar (150 miljarder svenska kronor).

Det är en rejäl kapning från de 45,6 miljarder dollar som Klarna värderades till när de tog in 1 miljard dollar i mars 2021. 

Uppgifterna kan ses i ljuset av att konkurrenter till Klarna har rasat rejält på börsen. Amerikanska Affirm, som också har en köp nu betala senare-tjänst har fallit mer än 80 procent sedan årsskiftet.

För en knapp månad sen kom Klarna med beskedet att 10 procent av arbetsstyrkan tvingas lämna. Beskedet kom samma dag som Klarnas kvartalsrapport visade att bolaget gick med över 2 miljarder i förlust under årets tre första månader.

Läs mer