Sök

Apoteas vd Pär Svärdson varnar: Brutal utslagning väntar inom e-handeln

Apoteae-handel

Pär Svärdson. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Veteranen ser stora likheter med it-kraschen vid millenieskiftet.


E-handeln tappar mark och det är upp till bevis för teknikbolagen vilka som har det som krävs för att klara sig helskinnade igenom mer turbulenta ekonomiska tider. 

Nätapoteket Apoteas vd Pär Svärdson säger i en intervju med Dagens Industri att han ser stora likheter med it-bubblan vid millennieskiftet. Han varnar för en ”brutal utslagning” bland e-handelsbolagen och i techsektorn i allmänhet. 

”Vi står inför en konjunkturell dipp, men framför allt så har riskkapitalet torkat upp. Alla måste bli lönsamma illa kvickt, eller riskera att slås ut”, säger Svärdson som var vd för Adlibris i samband med kraschen vid år 2000. 

Svärdson är inte orolig för egen del. Apotea är Sveriges största nätapotek och redovisade för 2021 en omsättningsökning med 11 procent till 4,6 miljarder kronor, enligt DI. Vinsten kom visserligen in 80 miljoner kronor lägre än 2020, på 136 miljoner kronor. 

I år tror Pär Svärdson att Apoteas omsättning växer med 10 procent, säger han till tidningen. Bolaget ska investera 200 miljoner kronor i utökad lagerkapacitet i år och satsar framåt på en tydlig nordisk närvaro.   

Läs mer