Sök

Systembolaget försökte stoppa dem – nu får Winefinder rätt: “Otroligt glada”

SystembolagetWinefinderVin

Alex Tengvall, ordförande i Winefinder och största ägare. Foto: Press/IStock/Faksimil

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Winefinder får fortsätta sälja alkohol från Danmark till Sverige. Det har Patent- och marknadsöverdomstolen slagit fast.

Winefinder fick inte sälja vin (eller andra alkoholhaltiga drycker) i Sverige. Det slog Patent- och marknadsdomstolen fast i en dom i oktober 2020. Winefinder var inte nöjda, såklart. Och överklagade beslutet till instansen med det lite längre namnet Patent- och marknadsöverdomstolen.

Den processen har sedan pågått i lite över ett år och idag klockan 11 kom domen.

Winefinder får sälja vin. 

“Vi är otroligt glada över att patent- och marknadsöverdomstolen har konstaterat att den e-handel som vi har bedrivit från 2007 överensstämmer med både svensk lag och regelverket i EU. Vilket vi har ansett hela tiden”, säger Alex Tengvall, ordförande i Winefinder och största ägare.

“Vi tyckte att det var ett väntat beslut, men det tyckte vi även inför förra domen och blev överraskade då.”

Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen är 105 sidor lång, men beslutet i korthet är att Winefinder inte anses ha bedrivit försäljning av alkohol i Sverige. Och därför finns det inte heller något skäl att vidta någon marknadsföringsrättslig åtgärd mot bolaget.

Totalt har Winefinder befunnit sig i en tvist med Systembolaget i tre år. Alex Tengvall säger att de nu kan börja fokusera på verksamheten igen.

“Det är energi, tid och pengar som vi har fått lägga på att driva det här istället för att driva vårt företag. Samtidigt som andra har utvecklat e-handel på vin under samma period. Vi har inte haft resurser och pengar, det här har kostat oss otroligt mycket pengar som ett litet privatägt bolag. Vi är absolut inte störst i den här branschen”, säger han.

Konkurrenten Vivino har befunnit sig i en liknande tvist med Systembolaget. De friades av Patent- och Marknadsdomstolen förra året i ett fall som alltså liknande Winefinders. Där valde Systembolaget att överklaga domen. De ansåg att domstolarna tolkat lagen olika i fallen mellan Winefinder och Vivino.

Det finns en möjlighet för Systembolaget att överklaga beslutet till Högsta domstolen. 

“Domen innehåller enligt Patent- och marknadsöverdomstolen frågor där det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att ett överklagande prövas av Högsta Domstolen. Domen får därför överklagas”, går det att läsa i domen.

Alex Tengvall kommenterar den möjligheten så här: 

“Vi får se vad Systembolaget väljer att göra. Vi känner oss ännu mer trygga i att vinna i nästa instans.”

Läs mer