Sök

Förbannelsen fortsätter – ny konkurs för MBRS

MBRS

Ilija Batjlan och Torsten Jansson är några av ägarna i bolaget. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Först gick Campadre i konkurs. Sedan följde vd-avhopp och brand. Och finanschefen lämnade.
Nu kommer MBRS, med många kändisar i ägarlistan, med nästa dråpbesked.
Dotterbolaget Best of Brands begärs i konkurs.

MBRS är resultatet av flera företagsaffären under 2021. En kort sammanfattning: först förvärvade det börsnoterade We are spin Dye klädmärket Odd Molly. Därefter slogs bolaget ihop med kläd- och e-handelsgruppen Best of Brands. Därefter uppstod MBRS Group, noterat på NGM Nordic SME. 

Men den nya konstellationen har inte haft det lätt. Eländet började med att shoppingklubben Campadre havererade, därefter avgick vd:n (utan att vilja kommentera varför) och sedan brandhärjades bolagets butik Sickla. Finanschefen lämnade nyligen också in sin avskedsansökan. 

Nu krymper koncernen ytterligare. 

Dotterbolaget Best of Brands har nämligen på fredagen lämnat in en egen konkursansökan vid Stockholms Tingsrätt. De bolag som nu sätts i konkurs stod för omkring en femtedel av koncernens omsättning. 

"Efter branden den 18 maj står det nu klart att de ekonomiska effekterna av branden kraftigt påverkar våra möjligheter att driva verksamheten vidare. Ibland får man med ödmjukhet inse att verkligheten inte alls blir som planerat eftersom förutsättningarna ändrats dramatiskt, och då är det enda ansvarsfulla att agera därefter", säger Claes Jonson, styrelseordförande MBRS, i ett pressmeddelande. 

Gör en stor nedskrivning

MBRS kommer på grund av konkurserna göra en nedskrivning om 177 miljoner kronor. De verksamheter som återstår är dotterbolagen Odd Molly samt We Are Spin Dye. I pressmeddelandet betonas att MBRS nyligen tog in 45 miljoner kronor i en emissionen, varför kassan är välfylld. 

"Min förhoppning som nytillträdd ordförande är att de förvärv, samgåenden och konkurser som präglat en stor del av koncernens verksamhet under det senaste halvåret nu kan läggas bakom oss. Det som skett har inte alls varit gynnsamt för aktieägarna, vilket är mycket beklagligt, men kan till viss del förklaras av snabba förändringar i omvärlden som svårligen hade kunnat förutses, tillsammans med ren och skär otur", säger ordförande Claes Jonson.

Kinnevik-veteranen ligger bakom

Huvudarkitekten bakom MBRS är Kinnevik-veteranen och den före detta vd:n för gratistidningen Metro, Pelle Thörnberg. Han äger 18 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. Breakit var i kontakt med Pelle Thörnberg tidigare i veckan för att prata om utveckling för MBRS, men han avböjde då intervju och hänvisade till ordförande Claes Jonsson. 


Högt upp i MBRS:s ägarlista hittas även profiler som Torsten Jansson, Ilija Batljan, Rutger Arnhult och RNB:s före detta vd Mikael Solberg.

Läs mer