Sök

Twitter går Musk till mötes – budet backas av rysk magnat

TwitterTesla

Elon Musk. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ryskt intresse i Twitter-affären – magnaten den tredje största externa investeraren i budet.

Elon Musk har erbjudit att köpa Twitter för totalt 44 miljarder dollar, motsvarande 427 miljarder kronor, men därefter hotat gå ifrån affären ifall han inte får veta exakt hur många konton på Twitter som är falska och spam. 

Tesla-vd:n uppskattar själv den siffran till minst 20 procent medan Twitter har sagt att den understiger 5 procent.

Nu ska Twitter ha gått med på att ge Elon Musk tillgång till sin så kallade “firehose”-data, med alla inlägg som görs på mikrobloggen. Enligt källor till Washington Post kan informationen bli tillhandahållen Musk redan denna vecka.

Om Musk väljer att stå kvar vid sitt bud kommer Twitter att hålla en aktieägaromröstning i slutet av juli eller början av augusti. Det ska Twitters toppjurist Vijaya Gadde ha uppgett till en anställd, enligt CNBC.

För att ytterligare öka spänningarna i Twitter-affären rapporterar Bloomberg att en ansenlig del av Musks bud på Twitter vilar på en rysk magnat. 

Det Dubai-baserade investmentbolaget Vy Capital, vars tillgångar överstiger 5 miljarder dollar, leds av den medieskygga ryska magnaten Alexander Tamas. Bolaget har backat Musks bud på sociala medier-jätten med 700 miljoner dollar, vilket gör Vy Capital till den tredje största externa investeraren i affären, visar dokument som Bloomberg hänvisar till.  

Läs mer