Sök

Juni fyller kassan med 2 miljarder i ny monsterrunda: “Mycket stolt”

Junie-handelfintech

Samir El-Sabini, vd Juni. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Juni, som vill bli e-handelsbolagens bästa vän, tar in nya pengar.

Balansräkningen fylls på med totalt 2 miljarder kronor där cirka hälften kommer från nya aktier. Resten ska finansiera de kreditkort som kunderna, e-handelsbolagen, nu kan använda sig av.

Men vd Samir El-Sabini vill inte berätta vad värderingen blev, inte ens om den gått upp eller ned sedan förra gången.

Det kändes nästan som att Juni dök upp från ingenstans förra sommaren och plötsligt blev bolaget på allas läppar. Bolaget, som kan beskrivas som en finansiell partner åt e-handelsbolagen, tog in rekordmycket kapital på rekordkort tid. Parallellt växte Junis kundlista mycket snabbt. 

Förra årets finansieringsrunda omfattade, inklusive en utökning på hösten, en bit över 600 miljoner kronor och värderingen låg på cirka 3 miljarder kronor

Nu är det dags igen. Bolaget tar sammantaget in 206 miljoner dollar, eller cirka 2 miljarder kronor i två egentligen separata transaktioner. 

För det första handlar det om en serie B-runda som omfattar nya aktier till ett värde om cirka 1 miljard kronor. I denna har Abu Dhabi-baserade Mubadala haft en ledande roll. 

Redan befintliga storägare deltog också i rundan, däribland EQT Ventures, brittiska Felix Capital och riskkapitalbolaget Cherry där Spotifyveteranen Sophia Bendz är partner. 

“Vi är mycket stolta över att ha säkrat den här finansieringen i en sådan här utmanande miljö”, säger Samir El-Sabini i ett pressmeddelande som bolaget har skickat ut med anledningen av transaktionen.

Vår vision är att bli den bästa finansiella partnern för e-handel och vi tog den här möjligheten för att se till att vi har en stark finansiell position för att leverera på den visionen, och finnas där för våra kunder idag och framåt”, säger han också (i en mejlbaserad intervju med Breakit). 

Vill inte avslöja mycket om hur det går

Juni vill inte berätta vad värderingen i den nya rundan låg på, eller om de tillhörande aktierna var av samma aktieslag, och med samma rättigheter, som under tidigare rundor, vilka genomfördes när finansieringsmarknaden såg helt annorlunda ut. 

Bolagets vd vill heller inte berätta hur siffrorna för 2021 såg ut, men är tydligt med att det nya kapitalet ska användas till tillväxt och expansion. 

“Vi växer snabbt och kommer fokusera på att tiofaldiga vår kundbas och transaktioner genom plattformen, samt fortsätta att bygga ut våra produkter med rätt integrationer och funktioner och expandera geografiskt med fokus på Europa. Vi är nu nästan 200 anställda och siktar på att anställa cirka 60 personer till”, skriver Junis vd och han tillägger att rekryteringarna kommer att ske på flera avdelningar.

Den andra delen av paketet kommer från Silicon Valley-baserade Triplepoint Capital som lånar ut 106 miljoner dollar, pengar som är öronmärkta till att finansiera de kreditkort som Juni ger ut och riktar mot målgruppen: e-handelsbolag vars behov i vissa fall inte tillgodoses av de traditionella långivarna, exempelvis bankerna. 

Kreditkorten är nämligen en del av Junis ambition att göra det enklare att driva och sköta ett e-handelsbolag, bland annat genom att ge kunderna bättre kontroll och översikt över utgifterna, “spend management”, och det kan exempelvis handla om annonsköp hos de amerikanska sociala medier-jättarna. 

“E-handelsbolag idag är pressade och det här är en möjlighet för oss att hjälpa dom mer och bättre, med rätt produkter och kapital genom vårt kreditkort för öka deras marginaler och hjälpa dem att jobba mer effektivt”, skriver Samir El-Sabani i mejlet till Breakit. 

Så kom han på idéen

Junis vd och medgrundare har varit med att grundat två e-handelsbolag och Samir El-Sabani har upprepade gånger berättat om den frustration han då känt vad gäller den finansiella administrationen. Ur denna frustration föddes alltså Juni. 

Samir El-Sabani ägde nästan 18 procent av aktierna i Juni före det senaste kapitaltillskottet, enligt den ägarlista som finns i databasen Holdings och som är daterad den 17 december 2021. Han var då näst största ägare. 

Största ägare vid den tidpunkten var redan nämnda Cherry med knappt 23 procent. I den ägarlistan fanns även Klarna-grundaren Victor Jacobsson med 1,8 procent samt Nakd-grundaren Jarno Vanhatapio med en andel på 0,6 procent. 

Junis vd vill inte berätta hur ägarlistan kommer att se ut efter att den nya transaktionen har genomförts, eller hur de enskilda ägarna har agerat. 

Alla befintliga storägare är med i rundan och deras fortsatta stöd och entusiasm otroligt kul, vi är väldigt nöjda med sammansättningen av rundan”, skriver Samir El-Sabani.

LÄS MER: Varför är alla galna i Juni? Vi testar hajpade tjänsten (och blir stoppade av storbanken)​

Läs mer