Sök

Annonssamarbete med SJ

”Så blev vi bäst på hållbara företagsresor” – här är vinnarnas tips

Kristofer Steneberg

Varje år delar SJ ut ett diplom till företag som är särskilt framstående inom hållbart företagsresande. I år får it-bolaget Atea och arkitektur- och teknikkonsultbolaget Sweco dela på utmärkelsen. Här berättar företagens klimatansvariga hur de lyckades ställa om till ett mer hållbart resande – redan innan pandemin satte stopp för affärsresandet i stort.

Maria Vuorelma, klimatansvarig på Atea:

”Vår no flight zone har gjort en stor skillnad”

Atea har som mål att minst halvera sina utsläpp till år 2030, och resandet utgör den största posten bland de egna utsläppen. Bolaget vill fortsätta växa och resa men ändå minska sina reseutsläpp. Och precis detta hände efter att de hade infört sina nuvarande styrmedel 2019. Trots att resandet ökade började utsläppen, tack vare valet av mer hållbara färdsätt, att minska radikalt.

Så här har de lyckats med det.

1:  Följer en checklista för hållbart resande

”2019 tog vi fram en checklista som medarbetare ska gå igenom innan de reser. Checklistan innehåller åtta kortfattade punkter och råd, till exempel att använda kollektivtrafik i städer och att samåka till möten med kunder. Den uppmuntrar oss också att ta tåget åt ett håll på lite längre sträckor – som min kollega från Kiruna som tog tåget till introduktionsdagen i Stockholm, men sedan flög hem till familjen.”

Läs mer om hållbart resande:​

2:  Har infört en ”no flight zone”

”En annan punkt i vår checklista är vår så kallade no flight zone. Kortfattat innebär det att man inte ska flyga till en plats som man kan nå med tåg på 3,5 timmar eller mindre. Vi har stora kontor i Göteborg och Stockholm och vår logistikcentral ligger i Växjö, så efter att vi skapade den regeln har de flygresorna uteblivit.”

3:  Elektrifierar sin tjänstebilpark

”Vi har antagit Tjänstebilutmaningen, ett initiativ från Fossilfritt Sverige som går ut på att företag och organisationer enbart köper eller leasar så kallade miljöbilar. I dagsläget är nio av tio av våra bilar antingen elbilar eller laddhybrider.”

4:  Följer resultaten löpande

”För att stärka arbetet med hållbara resor använder vi ett verktyg som mäter och tydliggör hur resorna påverkar våra utsläpp. Cheferna använder sedan samma verktyg för att månadsvis följa upp hur vi ligger till mot klimatmålen och säkra att våra policys tas i beaktande. Det ingår i chefernas ansvar att säkerställa att vi har kontroll över den här utvecklingen.”

Bli företagskund hos SJ:

Malin Wallström, Miljöchef på Sweco Sverige:

”Vi lägger schemat på ett sätt som gör det lättare att resa fossilfritt” Sweco Sverige har som mål att vara klimatpositiva senast 2030. I samband med pandemin har de sett stora förändringar i medarbetarnas inställning till både resande och möten – så här jobbar de för att resa mer hållbart även i post-pandemiska tider.

1:  Väljer fossilfritt när det är möjligt

”Vi har tagit fram en ny resepolicy där ett mål är att ersätta fossila färdsätt med fossilfria. Den säger att vi ska välja tåget eller andra mer klimatvänliga färdsätt i möjligaste mån och när vi själva kan bestämma. Vad som är ’möjligt’ här är en avvägning som inkluderar flera sorters hållbarhet, till exempel klimatmässig och social sådan. Om en småbarnsförälder bor 14 timmar med tåg från ett viktigt evenemang kan flyget såklart bli aktuellt. Men alla resor ska stämmas av med chefen och ofta är det faktiskt möjligt att välja ett fossilfritt färdsätt.”

2:  Utformar schemat för att främja fossilfria val

”För att medarbetare faktiskt ska kunna välja tåget är vi noga med att anpassa tidpunkt och plats för möten, konferenser och evenemang. Vet vi att det kommer in medarbetare från Göteborg så lägger vi till exempel inte ett möte halv nio på morgonen, och när vi planerar en konferens försöker vi hitta en plats som medarbetarna kan nå kollektivt. Här är det ett plus att SJ kör till så många destinationer där vi har möten, samt att man får en effektiv restid av att färdas från stadskärna till stadskärna.”

Testa reseanalys:​

3:  Optimerar färdsättet och resan

”Även de gånger som man inte kan ta tåget kan man göra skillnad – därför försöker vi optimera alla val av transportmedel utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För att resa hållbart med nuvarande transportalternativ kan övergångslösningar vara aktuella. Behöver jag ta mig någonstans med en dieselbil så kan jag exempelvis tanka den med HVO100, och jag kan köpa biodrivmedel till min flygresa. Sedan är det förstås också viktigt att optimera själva resandet. I dag är det inte många medarbetare som flyger till Stockholm för ett möte, då tar man det i stället digitalt eller planerar så att man kan göra flera saker på destinationen man reser till.

Daniel Lerner, chef för företagsförsäljning och affärsresebyråer på SJ, tror att affärsresandet kommer att komma igång på riktigt igen till hösten. Han tycker att det ska bli spännande att se hur de senaste åren har påverkat vår syn på resor, möten och hållbarhet, och menar att företag som Sweco och Atea visar vägen framåt.

”De här företagen har verkligen arbetat för att skapa långsiktiga beteendeförändringar som gör gott för planeten. De gör det som så många företag vill göra, nämligen att fortsätta växa och träffa kunder – samtidigt som de lever upp till sina hårt ställda miljömål”, säger han.

Läs mer