Sök

Efter kritiken mot Inzile – bolaget släpper ingen kvartalsrapport

InzileFordon

Ragnar Åhgren, tidigare vd och ordförande för Inzile. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Revisorn utesluter inte att affären åsamkat ekonomisk skada.

Det stormar kring elfordonsföretaget Inzile. Bolagets revisor har riktat kritik mot förra årets styrelse och menar att aktieägarna kan kräva skadestånd från flera ledamöter, däribland bolagets nuvarande vd Måns Sjöstedt, skriver DI

Bakgrunden till kritiken är slarv vid förvärvet av QEV Holdings samt att bolaget inte upprättat en godkänd årsredovisning, enligt revisorn Henrik Boman, partner på PWC. 

"Sammantaget konstaterar vi att Ragnar Åhgren, Vivianne Holm, Meg Tivéus, Leif Lindqvist och Måns Sjöstedt under året ingått i olika sammansättningar av bolagets styrelse som på olika sätt har medverkat till att bolaget till ett mycket betydande belopp har förvärvat aktier vars faktiska värde inte vid någon tidpunkt har kunnat beläggas genom en värdering", skriver Boman i revisionsberättelsen.

Han utesluter inte heller att förvärvet lett till ekonomisk skada för Inzile. 

Kritiken sammanfaller med att Inzile beslutat att skrinlägga delårsrapporten för det första kvartalet, som var tänkt att släppas 15 juni.

Inzile nämner inte revisorns synpunkter i samband med beslutet utan skriver: 

”Anledningen till denna förändring i bolagets finansiella kalender är att konsolideringen av den nyetablerade gruppen samt revisionsprocessen för 2021 är mycket komplexa och därmed tidskrävande, beroende på Inziles förvärv av 80 procent av spanska QEV Tech Holdings.”

Inzile har haft en minst sagt turbulent tid i toppen den senaste tiden. I höstas utsåg bolaget QEV:s Yago Mendez till ny vd. Han tog över efter att den tidigare vd:n Daniel Wedberg fått gå efter bara tre månader. 

I januari var det dags för ett nytt toppbyte. Då tog styrelseledamoten Måns Sjöstedt över efter att ha varit tillförordnad general manager för Norden på Inzile. 

Inziles nästa rapport, som avser första halvåret, planeras att släppas den 31 augusti 2022.

 

Läs mer