Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu svarar näringsministern på Spotify-grundarnas attack

Artikel bild
Foto: Marcus Ericsson/TT

"Allt kanske inte händer lika snabbt som otåliga startups vill", säger Mikael Damberg.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Under tisdagsmorgonen publicerade Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev till de svenska politikerna med en uppmning: Gör något nu - annars går Spotify-jobben till USA.

De identifierade tre områden som de anser är extra kritiska om Sverige ska fortsätta ha en framångsrik startup-scen: Fler bostäder, programmering redan i grundskolan och förmånligare pesonaloptionsprogram.

Nu svarar näringsminister Mikael Damberg, som ofta träffar svenska startups, på kritiken i det öppna brevet.

"Saker kanske inte händer lika snabbt som startupvärlden vill att det ska hända, och jag kan förstå deras otålighet. Deras starttider är mycket snabbare än de politiska processerna", säger han. 

Däremot menar han att kritiken från Daniel Ek och Martin Lorentzon inte kom som någon överraskning. Utan att det är frågor som de har drivit under en längre tid. 

"Martin Lorentzon har varit tydlig med att Spotify möter en del utmaningar för att kunna växa, inte minst på bostadsmarknaden", säger han.

Enligt Mikael Damberg har regeringen tagit en rad steg inom samtliga områden som Ek och Lorentzon räknar upp. En satsning för fler hyresrätter har dragits igång, Skolverket har fått i uppdrag - och nyligen kommit med svar - på hur man kan få in programmering i skolan, och nyligen lämnade också regeringens utredare ett förslag på hur personaloptioner kan göras mer förmånliga.

Just det förslaget anser dock Spotify-grundarna borde "kasseras".

"Just den frågan är något som nästan alla startups lyfter: Hur ska man rekrytera och hur ska man kunna behålla personal? Nu har utredaren kommit med sitt förslag och det är ute på remiss", säger Damberg och fortsätter:

"Det finns de som säger att man ska kasta det i papperskorgen. Det kan man göra, men då måste man också börja om med ny utrednig - och då kanske vi inte har något förslag förrän nästa mandatperiod", säger han.

Läs mer