Sök

Ville köra hem alkohol från Systembolaget – nu tvingas han böta

SystembolagetAlkoholBud och frakt

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ett Foodora för sprit stoppades av Systembolaget.

Vi har vant oss vid att få saker snabbt hemkörda till dörren de senaste åren. Trenden har fått raketbränsle av pandemin men det finns vissa delar av handeln som fortfarande står lite utanför. En av dem är Systembolaget. Även om det finns en e-handel hos den statliga aktören så är leveranstiden lång och upplevs av många som krånglig. 

Det ville amerikanen Jeffrey Pruitt ändra på och utvecklade och lanserade appen Skål för hemleveranser av alkohol från Systembolaget.

Men det dröjde bara en knapp vecka innan Systembolagets advokater hörde av sig till Skål. De menade att appen bröt mot den svenska alkohollagstiftningen och uppmanade Skål att omedelbart stoppa tjänsten – vilket Jeffrey Pruitt vägrade. 

Nu har Jeffrey Pruitt dömts i tingsrätten till 50 dagsböter för olovligt anskaffande av alkohol. Ärendet avgjordes slutligen när han nyligen nekades prövningstillstånd i hovrätten. Det skriver Dagens Juridik

Själv säger amerikanen Jeffrey Pruitt att han haft flera kontakter med Systembolaget och att det aldrig under dessa framgått att verksamheten varit olaglig. 

”Vi har aldrig velat utmana alkoholmonopolet eller på något sätt tävla med Systembolaget. Vi är inte ett alkoholbolag, vi är ett techbolag”, sa Pruitt i en intervju med DN i april. 

I bevisningen mot amerikanen fanns bland annat hemliga inspelningar som Systembolaget gjort. 

Läs mer