Sök

Yabie fyller kassan för nya köp – lägger börsplaner på is

Yabiefintech

Mathias Plank, vd Yabie. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Izettle på steroider” har vuxit med 500 procent på ett år.


Betalningsbolaget Yabie har helt klart momentum. Bara i fjol växte bolaget med 500 procent. Grundaren och vd:n Mathias Plank beskriver det som ett ”Izettle på steroider”, där kunder kan skanna streckkoder med sin mobil utan någon annan slags hårdvara. 

I en intervju med DI säger Plank att bolaget fyllt kassan med ytterligare 160 miljoner kronor. SBB:s Ilija Batljan finns bland investerarna. Så även investeringsfonden Absolute Unlisted, som lett kapitalrundan, och tidigare investerarna Swedbank, NFT Ventures och Brightly Ventures. 

Det rådande marknadsklimatet har avstyrt den börsnotering som tidigare fanns i korten, säger Plank till DI.  

”Vi är fortfarande intresserade av börsen på lite längre sikt, men klimatet är inte rätt just nu. Däremot har vi två förvärv som vi tittar på och vill komma vidare med. Så pengarna ska gå till det.”

Yabie varit på en shoppingtur den senaste tiden. Bolaget har köpt fintechbolaget Infrasec och bokningstjänsten Cliento. Vilket förvärv Mathias Plank har i kikarsiktet nu vill han inte avslöja för DI.  

Den nya rundan innebär att Yabie har tagit in 660 miljoner i riskkapital, värderingen i rundan ligger på 960 miljoner – en ökning med 50 procent sedan maj 2021. Största ägare är finansprofilen Sven Hagströmer och hans investmentbolag Creades.

Yabie omsatte 33 miljoner kronor och gjorde en förlust på 35 miljoner under 2021, som är ett brutet räkenskapsår bestående av nio månader. Enligt vd:n ligger omsättningen just nu på 120 miljoner i rullande årstakt. 

Läs mer