Sök

E-handelsplattform Sweden Buyersclub till börsen – men värderingen halverad

Sweden Buyersclube-handel

Daniel Soussan, Richard Båge, Emil Henriksson och Rustan Panday. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Sweden Buyersclub kliver in på börsen den 20 juni och gör samtidigt en nyemission på 20 miljoner kronor.


Under våren har börsen i princip varit stängd för nya bolag men nu trycker sig den lilla e-handelsplattformen Sweden Buyersclub in på Stockholmsbörsens First North-lista.

“Vi har ett stort intresse och vi ser noteringen som en bra marknadsföring mot nya kunder”, säger Emil Henriksson, vd och grundare av Sweden Buyersclub.

Vårens bistra börsklimatet har dock tvingat bolaget att pruta rejält på priset.

“När vi började snacka om en notering i höstas så räknade jag personligen med en dubbelt så hög värdering. Men sen kom Ukraina-kriget och vi enades i ägargruppen om att sätta ett lägre pris så vi får en bra start på börsen”, säger Emil Henriksson som själv kommer investera en halv miljon i samband med noteringen.

Tunga ägare

Bolaget värderas till 40 miljoner kronor innan nyemissionen på 20 miljoner kronor och de befintliga ägarna har redan lovat att gå in med 15 miljoner kronor. I ägarlistan finns en rad Breakit-profiler som till exempel Rustan Panday (tidig investerare i Storytel och en av investerarna i Shift), Richard Båge (grundare Mediaplanet), Daniel Soussan (grundare Insplanet) och Dan Castillo (grundare Onlinepizza). 

“De äger ungefär fem procent vardera men största ägare är fastighetsbolaget Altira med nio procent av aktierna”, säger Emil Henriksson som själv har 5 procent i aktier och optioner.

Ska ta sig till lönsamhet

Sweden Buyersclub är en e-handelsplattform med fokus på återkommande medlemsintäkter. Förra året omsatte bolaget 30 miljoner kronor och gjorde en förlust på 7,4 miljoner kronor, Under första kvartalet i år dubblades omsättningen jämfört med samma period i fjol till 10 miljoner kronor. Bolaget har fastställt långsiktiga finansiella mål till 2025 där omsättningen ska uppgå till 300 miljoner kronor, varav medlemsavgifter utgör 50 miljoner kronor, med en ebita-marginal om 15 procent.

“Nuvarande emission ska ta bolaget till lönsamhet och vi ser fram emot att ta steget till börsen och välkomna nya investerare på vår fortsatta resa”, säger Emil Henriksson..

Rustan Panday säger i en kommentar:

“Jag gillar som bekant återkommande intäkter och och Buyersclub har en mycket spännande affärsmodell och jag har stöttat bolaget ända sedan starten”.

Läs mer