Sök

Efter vinstvarningen – ännu värre för Footway

Footwaye-handelBörs

Daniel Mühlbach, vd Footway.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

E-handelsbolaget Footway har redan sagt att det första kvartalet blev tufft.

Det blev ännu tuffare.

När e-handelsbolaget Footway vinstvarnade i mars, med hänvisning till leveransstörningar och minskad efterfrågan, var bedömningen att rörelseresultatet (ebita) skulle bli 25 miljoner kronor sämre under det första kvartalet. Det blev mycket värre, kan man konstatera efter att det slutgiltiga rapporten kommit in på tisdagsmorgonen.

Footway, som numera inte bara säljer skor, redovisar nämligen ett resultat på -71 miljoner kronor, en försämring från -13 miljoner kronor motsvarande period 2021. 

“Det höll i sig under kvartalet, med leveranstörningar och allt. Vi flaggade ju rätt tidigt, och sedan fortsatte det i samma stil, vi hade trott att det kanske skulle bli något bättre”, säger Daniel Mühlbach till Breakit apropå försämringen mot fjolåret.

Omsättningen minskade samtidigt med 31 procent till 234 miljoner kronor, vilket är i linje med den bedömning som bolaget gjorde i mars. 

“Försäljningen påverkades av en minskad efterfrågan på grund av en sen vår och oroligheterna i omvärlden. Försenade inleveranser, till följd av produktions- och logistikproblem hos våra leverantörer, har även haft en betydande påverkan på kvartalets försäljning”, skriver bolagets vd Daniel Mühlbach i rapporten. 

Han skriver vidare att januari och februari var särskilt tunga, men att det ljusnade något under mars. 

¨“Vi noterar dock att flertalet av leverantörerna kämpar med både logistik- och produktionsutmaningar, vilket riskerar att få negativ påverkan under hela 2022”, skriver han vidare. 

Nya kategorier 

Footway, som genomfört flera förvärv av e-handelsbolag under de senaste åren och som nu även säljer exempelvis kontaktlinser, tog in 126 miljoner kronor via en nyemission under april. Kapitalet ska användas till att trimma bolagets lager samt till nya bolagsköp. Daniel Mühlbach ser möjligheter i det nya makroläget vad gäller den senare punkten. 

“Att vi nu gått in i ett förändrat makroekonomiskt läge behöver inte vara negativt i förhållande till vår förvärvsstrategi. Tvärtom så kan det skapa förvärvsmöjligheter för Footway som stärker oss ytterligare. Därtill är vårt nya lager i Eskilstuna en fantastisk anläggning som ger oss möjlighet att ytterligare expandera vår verksamhet”, skriver han i rapporten och i samtal med Breakit utesluter han inte att de nya förvärven kan komma att göras i för koncernen helt nya produktkategorier. 

Fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult är största ägare i Footway med cirka 25 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. Högst i ägarlistan hittas även E-equity och Northzone med 13 respektive 10 procent. Daniel Mühlbach​ äger 8 procent av aktierna men kontrollerar 25 procent av rösterna. 

Läs mer