Sök

Shift-entreprenörernas intensiva speeddejting med investerarna

BreakitBlingShift2022

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bolagen från Shift samlades i Stockholm för att klämma och känna på investerarnas intresse inför den stora finalen.

Hundratals entreprenörer har blivit tolv och nu hägrar den stora finalen. Företagen som har tagit sig så här långt har redan bevisat sig flera gånger inför både Bling och juryn som slutligen bestämde vilka som skulle få chansen att locka investerarnas intresse. 

Det är en vecka kvar till finalen, men redan på onsdagen samlades entreprenörerna hemma hos Ingager på Östermalmsgatan i Stockholm. För en speeddate med några av Sveriges tyngsta investerare. 

Jag är på plats för att ta tempen på stämningen.

Profiler som Humble-grundaren Noel Abdayem, tidigare Ica banken-toppen men numera Wellstreeet-investeraren Caroline Farberger och Northzones Pär-Jörgen Pärson får med ett tight schema chans att prata med entreprenörerna.

Initialt är det nervöst. Det finns inga presentationer att luta sig emot. På 15 minuter ska investerarna och entreprenörerna få känna in varandra, få ett grepp om vad man söker och förhoppningsvis tänds en gnista inför finalen. 

“Är det en pitch, är det ett samtal. Man vet inte riktigt”, säger Break rooms grundare Claudia Orellana till en av de andra entreprenörerna i korridoren som kort innan satt och skrev ned anteckningar från sin presentation i ett litet block.

Det visar sig landa någonstans mittemellan för de flesta entreprenörerna som jag som Breakits utsända, smyglyssnar på. 

Mötet mellan MWH Sweden (som designar bekväma businesskläder) och investeraren Rustan Panday börjar personligt om bakgrunden till bolaget men dyker snabbt in i en utfrågning om både siffror och vilka problem de kan komma att stöta på. 

Att Rustan Panday och kollegan Edwin Olsson är imponerade vågar jag nog skriva. 

“Första vettiga värderingen på hela dagen. Nästan lite i underkant”, blir också omdömet när grundarna avslöjar vad de vill ta in. Hur mycket de sökte och till vilken värdering får ni vänta till finalen med att läsa, för den intressanta diskussionen kom istället att kretsa kring vikten av att äga.

Det visar sig nämligen att grundaren och vd:n Maria Seraki sitter på en större del av ägandet. Men för Michelle Malm, som varit med sedan starten och som även arbetat gratis, är ägarandelen i bolaget minimal. 

Det är åtminstone Rustan Pandays dom.

“Det gör lite ont att höra att du har 1 procent”, säger han och lyfter också fram problemen det skulle kunna skapa.

“När det inte finns några pengar så är det inte ett problem. Men när det finns pengar så blir det ofta ett problem. Om jag var ni så skulle jag se till att förhandla så att 8-10 procent av andelen ni förhandlar om i rundan nu kan gå till en optionspott.”

Ett tips till alla entreprenörer där ute.

“När passionen går över så blir man lätt besviken annars.”

En fluga på väggen – eller golvet

Samtalen mellan entreprenörerna blir fler och nervositeten börjar till synes släppa allt mer.

En stund senare sitter jag på golvet i ett hörn i Pär-Jörgen Pärsons rum och försöker lyssna in hur en Northzone-veteran hanterar de många (ofta) orutinerade entreprenörerna som passerar genom dörren. 

När självservice-butikerna Lilla Landet frågas ut handlar det mycket om hur techiga butikerna har en chans att bli, med jämförelser mot satsningar från Amazon och Coop.

Matbutiker som koncept förstår däremot de flesta, så ibland kom också den väldigt enkla frågan:

“Vad är use case, är det grogg-virket är slut eller fan vad jag är hungrig?”

Med det enkla svaret:

“Tänk dig Pressbyrån fast mer av de basala livsmedlen också.”

När Saaya Sorrells-Weatherford från Emigreat, som vill att företag och anställda ska slippa oroa sig för utvisningar i samband med anställningar, slår sig ned i soffan får Pär-Jörgen Pärson istället fokusera på att förstå hur regelverket egentligen ser ut. Och vilka parter som är involverade.

Mot slutet av dagen skvallras det i korridorerna om att några investerare redan har hittat entreprenörer som de är sålda på. Vissa sitter kvar och pratar långt över utsatt tid. Samtidigt vittnar vissa entreprenörer om att det varit svårt att läsa av intresset.

Alla verkar däremot nöjda med sina möten, om inte annat för att bygga kontakter. 

Den stora finalen i Shift går av stapeln den 2 juni i Kulturhuset i Vällingby. 

Läs mer