Sök

Oatly har rasat på börsen – nu kan vd:n Toni Petersson vara på väg bort

OatlyFoodtech

Toni Petersson, vd Oatly.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Toni Petersson kan komma att kliva ner från sin roll som vd. Detta enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Toni Petersson har varit med och byggt upp det svenska foodtech-undret sedan 2012 och är den som har lett Oatly från ett okänt bolag till ett globalt livstilsvarumärke. Nu ska bolaget alltså vara på väg att presentera en ersättare till Toni Petersson som istället ska fokusera på utvecklingen inom företaget, enligt källor till Wall Street Journal.

Oatly meddelade i april att de skulle plocka in Jean-Christophe Flatin, en veteran från livsmedelsindustrin som bland annat har haft ledande roller på godisjätten Mars. Det är han som pekas ut att ta över vd-skapet. Dessutom kommer Daniel Ordonez som tidigare arbetat på Danone och Unilever in som ny operativ chef. Rekryteringarna har Toni Petersson själv ansvarat över.

Oatly dementerar dock uppgifterna om byte. Styrelseordförande Eric Melloul säger att det just nu inte är aktuellt.

Havredryckstillverkaren börsnoterades på Nasdaq i New York i maj 2021 och fick en tuff debut. Sedan intåget har 80 procent av aktiekursen gått förlorad. Bolaget har kämpat hårt med lanseringen på den amerikanska marknaden, där expansionen har kantats av missberäkningar av budgetar och utrustningsbehov som inte har kunnat uppnås.

Förseningarna ledde bland annat till att en av deras största kunder, Starbucks, valde konkurrenten SunOpta istället. Trots kaoset ökade man sina intäkter i landet under första kvartalet med 40,3 procent till nära 470 miljoner kronor.

Toni Petersson äger 1,6 procent av aktierna i Oatly. Bolaget omsatte drygt 6 miljarder kronor och gjorde ett minusresultat på -1,8 miljarder kronor under 2021.

Vi har kartlagt de 19 hetaste bolagen i Sverige som vill förändra vårt sätt att äta. Få analyser, siffror, ägare på alla bolagen här.  

Läs mer