Sök

Efter Boozt-avslöjandet – storägarna duckar

Boozte-handel

Joel Eklund, Aurora Samuelsson, Julie Wiese, Johan H Andresen. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Breakits granskning av arbetsmiljön på Boozt – där nuvarande och tidigare anställda vittnar om mobbning och trakasserier inom bolaget, har väckt starka reaktioner.

Men vad säger de största ägarna?

På onsdagen publicerade Breakit en stor granskning av e-handelssuccén Boozt där flera anställda, och före detta anställda, på Boozt vittnar om att arbetsmiljön på e-handelsbolaget har stora brister. 

Baserat på nästan 20 vittnesmål, och på dokument från Arbetsmiljöverket och från facket, kunde Breakit avslöja att kulturen på Boozt präglats av mobbning, trakasserier och en stark hierarki. Efter publiceringen har det kommit in nya berättelser inifrån Boozt till redaktionen. 

Så vad tycker de största ägarna? Ingenting, verkar det som. Åtminstone inget de vill delge Breakits läsare. De tycker att bolagsledningen, som kan vara en del av problemen, ska svara på frågorna. 

Störst ägare i Boozt har den danska kapitalförvaltare BLS Capital Fondsmaeglerselskab med drygt 20 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings. BLS grundades 2008 av Peter Bundgaard och Anders Lund och enligt hemsidan vill BLS investera i “robusta” börsnoterade bolag. 

Christian Bindslev är vd för BLS. Han har läst granskningen, men vill inte säga mycket mer än så. 

“Jag har inga kommentarer”, säger han upprepade gånger till Breakit. 

Näst största ägare är norska Ferd AS som kontrollerar nästan 13 procent och som ägs av den norska finans- och industrimannen Johan H Andresen med familj. Bolaget, som grundades 2001, äger aktier i flera svenska bolag. Utöver Boozt handlar det exempelvis om BHG, Mathem och Desenio. Totalt äger Ferd tillgångar för 48 miljarder norska kronor. 

Ferd har flera affärsområden, och ett av dem är inriktat på det som brukar kallas socialt entreprenörskap. Där ska investerar Ferd i bolag eller projekt som ska skapa “goda sociala och ekonomiska resultat” och på hemsidan illustreras detta med bilder på hur rastledare på norska skolor kan minska mobbningen. 

Men uttala sig om den omvittnade mobbningen på Boozt vill Ferd inte göra. 

“Jag har läst artikeln och jag har inga kommentarer om den”, säger Julie Wiese som är ansvarig för investeringen i Boozt och som sedan 2021 även sitter i e-handelsbolagets styrelse. 

“Jag sitter i styrelsen och därför tycker jag att det är bättre om du tar detta med management”, fortsätter hon. 

Men varför vill ni uttala er, ni har väl ett ansvar som storägare? 

“Nu har jag kommenterat att vi inte kommer att uttala oss. Då får du respektera det”, säger Julie Wiese.

Men läsarna undrar nog varför ni inte vill kommentera? 

“Som sagt, så kommenterar vi det inte. Men tusen tack för att du ringde”, svarar Julie Wiese. 

BLS och Ferd kontrollerar sammantaget nästan en tredjedel av aktierna i Boozt. Därefter följer en lång rad aktörer som antingen är anonyma eller så stora att de troligen inte har någon större koll på vad som händer kring Boozt. 

Den största, svenska ägaren är Joel Eklund (åtminstone bland de ägare vars innehav är publikt). Han är arvtagare till munhygiensbolaget Tepe och äger drygt 1  procent och vill inte heller uttala sig specifikt om de problemen som Breakits källor har vittnat om. 

“Detta är frågeställningar som hanteras av bolagsledningen, för vilken jag hyser orubbat förtroende”, skriver Joel Eklund i ett mejl och han vill inte berätta om han diskuterat saken, eller om han tänker att göra det, med Boozts vd Hermann Haraldsson.

Ännu längre ned i ägarlistan hittas Handelsbanken fonder vars innehav ligger i indexfonder, det vill säga passivt förvaltade fonder. Handelsbanken fonder, som har 0,8 procent av aktierna, tänker ta kontakt med Boozt efter Breakits artikel. 

“Det är alltid bra att brister kommer fram. Vi vill gärna förstå vilka åtgärder bolaget tänker vidta och i vilken omfattning”, säger Aurora Samuelsson, hållbarhetschef för Handelsbanken Fonder. 

LÄS MER: Mobbning och trakasserier av anställda – vittnesmål avslöjar baksidan av e-handelssuccén Boozt

Läs mer