Sök

Giftgas läckte ut vid fabriken – nu misstänks Northvolt för brott

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, grundare och vd Northvolt.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Flera personer utsattes för giftig gas – men batterijätten ringde aldrig räddningstjänsten eller rapporterade in olyckan.
Nu har en polisutredning inletts om olyckan.

Det var i mitten av februari som ett system med den giftiga gasen ammoniak skulle tömmas på fabriken Nothvolt Ett i Skellefteå. När gasen släpptes ut pressade vinden den ner mot marken och tillbaka in i byggnaden. Flera arbetare hamnade mitt i ammoniakmolnet och fick svårt med andningen och ögonen sved. Det skriver tidningen Dagens Arbete.

Trots det ringde ingen räddningstjänsten, istället fick en av de drabbade skjuts till akuten av en arbetskamrat. En person blev också sjukskriven i en dag.

Länsstyrelsen i Västerbotten, som är ansvarig tillsynsmyndighet, har polisanmält Northvolt och nu har en brottsutredning inletts. 

“Vi har inlett en förundersökning mot Northvolt gällande misstänkt försvårande av miljökontroll och otillåten miljöverksamhet”, säger Åse Schoultz, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Dagens Arbete.

Länsstyrelsen fick inte reda på olyckan förrän efter ett par dagar, då via media. 

“Det gjordes en bedömning att utsläppet var av mindre karaktär och därför inte rapporteringspliktigt till Länsstyrelsen, vilket var felaktigt”, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

Efter olyckan har Northvolt infört nya rutiner för tömning av ammoniak.

Läs mer