Sök

Alexander Bergendahl tvingades lägga ned sitt passionsprojekt – blev till SaaS-satsning

Epidemic SoundZebrainSaaS Brief

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Breakit bjuder in till galakväll efter en dag fyllt av lärdomar från SaaS-branschen. Dessutom berättar vi om spelutvecklaren som tvingades lägga ned sitt sjuåriga passionsprojekt 2019 – men som nu kan det bli en SaaS-affär istället.

Samtidigt som jag sliter med att Breakits bevakning av SaaS ska vara Sveriges bästa, så har mina kollegor på Breakit funderat på hur SaaS Summit ska kunna bli ännu lite häftigare för alla besökare. 

Vad är bättre än en heldag med kloka lärdomar från några av SaaS-branschen främsta profiler? En dag som kombinerar de kloka lärdomarna med en grym gala på kvällen såklart!

Vi tror att det kan vara kronan på verket. 

Det innebär att det just nu är febril aktivitet på Breakit där vi ska sätta både ett oslagbart bra program, och följa upp det med en trevlig kväll för alla SaaS-intresserade. Mer om det hittar ni i en artikel här.

Veckans SaaS-profil är den här veckan Anna Bloth Karling, som en gång i tiden grundade det nyligen börsnoterade bolaget Hubbster. Idag har hon en ny startup och vi pratade om lärdomarna som hon har tagit med sig dit. 

Den intervjun hittar ni längre ned i brevet. 

PS. SaaS Brief är Breakits nya nyhetsbrev helt fokuserat på SaaS-området. Har du tankar kring det här nyhetsbrevet? Eller vår bevakning av SaaS på Breakit? Du når mig på tobias.blixt@breakit.se – alla inspel och tankar uppskattas!

Veckans SaaS-svep

Den här veckan blir det en blandning av heta rekryteringar, några kapitalrundor och ett uppköp. Jag passar också på att damma av en gammal story om hur otacksamt entreprenörslivet kan vara ibland – men också om hur ett misslyckat spel blev till en SaaS-satsning.

  • Alexander Bergendahls spelstudio Poppermost skulle bygga ett påkostat skidspel – men satsningen flög aldrig. Att spelutveckling inte är någon dans på rosor är ingen hemlighet – men storyn om entreprenörens sju år långa projekt från 2019 är fortfarande läsvärd tycker jag.

    Glädjande är att det misslyckade spelprojektet istället resulterade i ett helt nytt bolag. Med Lootlocker ska Alexander Bergendahl erbjuda en backend-motor till andra spelutvecklare enligt SaaS-modellen och nu har de stängt en runda på 20 miljoner kronor.

    Investerar gör IA Ventures och Acequia Capital, liksom änglar som James Gwertzman, Benjamin Boxer och Charles Songhurst.


    “Vi har fokuserat på att göra produkten så enkel att använda som möjligt och att växa. Vi har inte börjat ta betalt än, men har tagit ombord 5000 utvecklare och har hundratals spel som använt plattformen. Allt från små indieutvecklare till större studios", säger Alexander Bergendahl.

    Lootlocker grundades alltså redan 2019, vilket Breakit var först med att rapportera om, men det är i samband med den här rundan som bolaget lanserar fullt ut.

    "Vi fokuserar mycket på att växa teamet nu och har gått från tre anställda till 9 sedan början av året. Vi ska fortsätta rekrytera för att bygga ett så seniort team som möjligt."

     

  • Det har varit mycket Whispr Group de senaste veckorna. Vi kunde förra veckan berätta att Joakim Leijon lämnat som vd och hur han kommit fram till det beslutet. Den här veckan avslöjade vi att Anna Albinsson blev hans ersättare – och här kan ni läsa mer om henne.
     

  • Epidemic Sound har också rekryterat – men där handlar det om att bolaget vill komma närmare finansmarknaden och media. Den tidigare MTG-toppen Lars Torstensson ansluter som ny chef för investerarrelationer och kommunikation och ersätter den tidigare kommunikationschefen Gem Griffiths.
     

  • Det börsnoterade betalbolaget Paynova byter namn till Sileon. Det markerar också startskottet på bolagets stora internationella satsning. Bolaget tog nyligen in 70 miljoner kronor för att verkligen kunna gasa.
     

  • Mjukvaruinvesteraren Monterro har i veckan köpt majoriteten av aktierna i danska Timextender, ett bolag som tagit fram en tjänst för datahantering. Bolag kan samla olika datakällor i en plattform som sedan kan analyseras i realtid. I samband med affären tillförs också kapital för att bolaget ska kunna skala snabbare. Några ytterligare detaljer om affären nämns inte.
     

  • Apropå danskar. Fullview tog in 7,5 miljoner dollar, eller ungefär 76 miljoner kronor, i en runda där riskkapitalbolaget Lightspeed stod för majoriteten av pengarna. Bolaget har tagit fram en tjänst som ska hjälpa SaaS-bolag att erbjuda bättre och mer personlig kundtjänst.

Läs mer