Sök

Pierce vänder till förlust – och ska ta in 350 miljoner

Piercee-handel

Henrik Zadig, Pierce

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

E-handelsbolaget Pierce som säljer motorcykelutrustning har beslutat att genomföra en företrädesemission på upp till 350 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Syftet med företrädesemissionen är att sänka Pierces nettoskuld, höja bolagets räntetäckningsgrad och fortsätta den långsiktiga tillväxtstrategin samt genomföra åtgärder för ökad lönsamhet. Bolagets största ägare, Procuritas, ställer sig positiva till emissionen och har uttalat sin avsikt att teckna sin pro-rata-andel.

"Vi avser främst använda nettolikviden från företrädesemissionen för att minska vår skuldsättning", säger vd Henrik Zadig.

"Det skulle ge oss bättre förutsättningar att hantera välkända branschutmaningar, som tidigare kommunicerade ökade råvaru- och fraktkostnader samt störningar i leveranskedjan. Företrädesemissionen ökar också vår förmåga att hantera andra svårbedömda situationer i framtiden", fortsätter han. 

Av pressmeddelandet framgår också att bolaget än så länge uppfyller de villkor som finns kopplade till bolagets lån, de villkor som brukar kallas kovenanter. Men, skriver bolaget, omvärlden i kombination med åtgärder bolaget måste vidta gör att det hade blivit svårare att uppfylla dessa villkor. Det också därför balansräkningen måste förstärkas. 

Pierce noterades på Nasdaq Stockholm i mars 2021. Teckningskursen var då 64 kronor per aktie och aktien stängde igår på 26,50 kronor.

Vänder till förlust

Samtidigt som företrädesemissionen offentliggjordes redovisade bolaget siffror för det första kvartalet i år.

  • Omsättningen steg 13,8 procent till 420 miljoner kronor (369).
  • Ebitda-resultat blev 1 miljoner kronor (19), med en ebitda-marginal på 0,2 procent (5,1).
  • Justerat ebitda-resultat uppgick till 1 miljoner kronor (29), med en justerad ebitda-marginal på 0,2 procent (7,9).
  • Rörelseresultatet blev -12 miljoner kronor (8).
  • Justerat rörelseresultat blev -12 miljoner kronor (18). Det lägre resultatet hänvisas till främst högre fraktkostnader från Asien, samt en lägre bruttomarginal och ökade kostnader för trafikdrivande marknadsföring.
  • Resultatet före skatt var -16 miljoner kronor (-7).
  • Resultatet efter skatt blev -14 miljoner kronor (0), och per aktie -0,36 kronor (0,01).


De exakta emissionsvillkoren ska offentliggöras den 27 maj och nyemissionen ska godkännas på extra bolagsstämma den 3 juni. Sista dag för handel i aktien inklusive teckningsrätt är den 8 juni och aktien handlas exklusive teckningsrätt den 9 juni. Teckningstiden löper från 14 juni till 28 juni och handel med teckningsrätter sker den 14 till 22 juni.

Läs mer