Sök

Storytel rapporterar ökad rörelseförlust i första kvartalet

StorytelLjudböcker
Storytels tillförordnade vd Ingrid Bojner. Foto: Press/Montage

Storytels tillförordnade vd Ingrid Bojner. Foto: Press/Montage

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Flera stora engångsposter tynger Storytels resultat, där omorganisering och stoppad aktivitet i Ryssland påverkar.

Ljudboksbolaget Storytel har lämnat sin första kvartalsrapport sedan grundaren Jonas Tellander lämnade som vd. Och rapporten kommer med ett stort minus på ebitda-resultatet (före skatter och avskrivningar) på 149 miljoner kronor. Samma resultatrad låg under första kvartalet förra året på 28 miljoner kronor. 

Anledningen till det ökade minusresultatet uppges vara extraordinära kostnader på 133,5 miljoner kronor som är kopplade till olika faktorer. Det är framförallt Storytels stora omorganisering och bolagets nedstängning i Ryssland som påverkar, men även kostnader kopplade till Jonas Tellanders avsked och köpet av Audiobooks.com.

LÄS MER: Så mycket fick Jonas Tellander när han lämnade Storytel

Rensat för de extraordinära kostnaderna landar ebitda-resultatet på minus 33 miljoner kronor. 

"Mitt tillkännagivande i mitten av mars angående omstruktureringen av Storytels streaming organisation, var ett känslomässigt men utan tvekan nödvändigt nästa steg i implementeringen av vår kalibrerade strategi", säger Storytels tillförordnade vd Ingrid Bojner i rapporten och fortsätter.

"Med detta steg konsoliderar och fokuserar vi våra kritiska färdigheter, investeringar och resurser till prioriterade områden och skapar en plattform för accelererad tillväxt. Vårt mål att anpassa och minska streamingorganisationen med cirka 100 anställda färdigställdes under första kvartalet."

Omsättningen i Storytel steg däremot med 27,1 procent till 747,2 miljoner kronor, jämfört med 587,9 miljoner kronor under samma kvartal året innan.

Hårda siffror från rapporten:

Streamingintäkterna var upp 35 procent till 699 miljoner kronor (517). Ökningen var 33 procent i fasta växelkurser.

Rörelseresultatet blev minus 226,9 miljoner kronor, jämfört med minus 63,0 miljoner kronor.

Resultatet före skatt var minus 233,3 miljoner kronor, jämfört med minus 66,1 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev minus 232,5 miljoner kronor jämfört med minus 64,7 miljoner kronor, och per aktie minus 3,43 kronor, jämfört med minus 1,01 kronor.

Läs mer