Sök

Twitter kan börja kosta pengar (men bara för vissa) – Musks senaste utspel

TwitterSociala medier

Elon Musk. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Men vanliga användare verkar kunna vara lugna.

Elon Musk kommer inte att hantera Twitter med några silkesvantar när han tar över kontrollen av det sociala mediet. Det kan vi konstatera efter att entreprenören och Tesla-chefen gjort ett antal uppmärksammade uttalanden om sina planer för bolaget.

Många har redan engagerat sig i vad Elon Musks uttalanden om stora förändringar som ska kretsa kring “free speech” egentligen innebär. 

Men det är inte de enda förändringar som kan komma att ske på plattformen. 

Musk har också funderat på att börja ta betalt.

“I slutändan var frimurarnas undergång att de gav bort sina stenhuggningstjänster för ingenting”, skriver han själv på Twitter.

De flesta användare kan däremot andas ut. 

Det är nämligen inte alla vanliga användare som kan få börja betala för sig på tjänsten. För företag och organisationer är det däremot inte helt omöjligt att Twitter snart kommer att börja kosta pengar.

“Twitter kommer alltid att vara gratis för vanliga användare, men kanske en liten kostnad för kommersiella/myndigheters användare”, fortsätter Elon Musk. 

Den nye Twitter-ägaren utvecklar inte sitt resonemang mer än så. Så vart gränserna skulle dras får vi inga svar på just nu. Stora Twitter-profiler som Hanif Bali, Greta Thunberg och YB Södermalm twittrar alla som privatpersoner, även om de också representerar politiska partier, rörelser och organisationer. 

Om Elon Musk ens kommer att börja ta betalt för Twitter återstår att se. Men tanken verkar finnas där. 

Hur alla tänkta förändringar kan tänkas tas emot av Twitters anställda verkar däremot inte vara något som håller Elon Musk vaken om natten. När han av nyhetsbyrån Reuters nyligen fick en fråga om hur han såg på risken att anställda lämnar företaget efter att ha tagit över bolaget – svarade han först kort:

“Det är ett fritt land.”

Och tillade sedan:

“Om någon inte känner sig bekväm med det, kommer de helt säkert att gå någon annanstans på egen hand. Det är okej.”

Läs mer