Sök

Fredrika Gullfot har sålt allt i Simris Alg - “Jag har behållit en gammal fikamugg”

Simris alg

Fredrika Gullfot, grundare Simris Alg. Foto: press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

För elva år sedan grundade Fredrika Gullfot algproducenten Simris Alg.

Förra sommaren slutade hon som vd och nu har hon även lämnat ägarlistan.

När Fredrika Gullfot forskade i bioteknik blev hon intresserade av mikroalger. Hon såg affärsmöjligheter och våren 2011 grundades Simris Alg. Bolaget satte upp sin produktion i Hammenhög på Österlen i sydöstra Skåne. 

Den ursprungliga affärsidén byggdes kring växtbaserad omega-3 och bolagets algprodukter såldes in som alternativ till fiskoljebaserade hälsokostprodukter, ofta med argumentet att ett byte skulle bidra till att bromsa utfiskningen av våra hav.  

“När jag tänker efter så har jag nog alltid haft en entreprenöriell bakgrund. Jag har alltid startat en massa saker på fritiden ända sedan jag var liten och alltid gått min egen väg”, sade Fredrika Gullfot till Breakit vintern 2016 i en intervju om hennes väg fram till entreprenörskapet. 

Informella nätverk

Då berättade även om hittade de första affärsänglarna på Österlen där många före detta företagsledare dragit sig tillbaka. 

“Du springer på de här människorna på torget eller Ica och där börjar många informella samtal. Det är precis som Silicon Valley-dynamiken som många beskriver. När jag körde igång Simris Alg tyckte många att det var intressant och ville investera. I Stockholm kan du glömma att komma åt de nätverken från start”, sade hon också. 

Vid den tidpunkten var bolaget superhett. Simris Alg fick den ena utmärkelsen efter den andra och Breakit och annan affärsmedia skrev regelbundet om miljöteknikbolagets utveckling, exempelvis inför noteringen på Stockholmsbörsens särskilda handelsplats för tillväxtbolag, First North, våren 2016. 

Till en början gick det bra och ett halvår efter noteringen nådde aktien rekordkursen 24:50 kronor. Bolaget hade då ett marknadsvärde om ett par hundra miljoner. Men sedan gick det tyngre. 

De påföljande åren innehöll bland annat en mycket segdragen process för att få produkterna godkända inom EU, en misslyckad vd-rekrytering, en kostsam USA-lansering, flera emissioner och en försäljning som aldrig tog fart. Hösten 2019 fick Fredrika Gullfot kritik av den avgående ordförande Pia Gideon, en sorts kritik som är ovanlig i det svenska näringslivet. 

Krympande börsvärde

Förra sommaren hade börsvärdet krympt till cirka 70 miljoner och under det första halvåret 2021 uppgick intäkterna till 1,2 miljoner kronor. I ungefär samma veva kom beskedet att Fredrika Gullfot skulle lämna vd-posten i september och ägardatatjänsten Holdings databas visar att hon började sälja aktier under samma månad. 

Någon gång under första kvartalet 2022 sålde hon de sista aktierna. Strax efter börsnoteringen ägde hon drygt 10 procent av bolaget, men blev sedan utspädd i de emissioner bolaget tvingades genomföra. 

“Det var ju en rätt liten post, bara lite drygt 1 procent, och jag såg ingen anledning att ha dem kvar. Jag har behållit en gammal fikamugg som det står ‘Happiness’ på, det får räcka som souvenir för gamla tiders skull”, skriver hon i ett meddelande till Breakit om försäljningen som omfattade lite fler än 900.000 aktier och som baserat på snittkursen under försäljningsperioden bör ha inbringat i runda tal lite mer än en halv miljon kronor. 

Idag har Fredrika Gullfot lämnat alla uppdrag kring bolaget hon skapade för elva år sedan. 

Simris Alg utsåg i april Julian Read till ny vd. Algbolaget är numera B2B-fokuserat och vill bland annat sälja bioaktiva substanser från mikroalger till exempelvis kosmetikbranschen och läkemedelssektorn. 

Under första kvartalet uppgick intäkterna till 3,2 miljoner kronor. Bolaget, som via ytterligare en emission håller på att ta in nya pengar, har ett för närvarande ett börsvärde på cirka 34 miljoner kronor.

Läs mer