Sök

Kort jätteras på börsen – misstag hos bank kan ligga bakom

AktierBörs

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Stockholmsbörsen störtdök över 7 procent på bara några minuter, för att snabbt studsa upp igen någon minut senare.

Börsoperatören Nasdaq säger att det inte verkar bero på något tekniskt fel. Därmed kan det vara någon stor bank som gjort ett stort misstag – och en stor europeisk aktör pekas ut.

Det utbröt kaos på Stockholmsbörsen under en kort period på måndagen. 

Plötsligt föll de ledande index mycket brant, från drygt -1 procent till nästan -8 procent, för att studsa upp till nästan ursprungsläget någon minut senare. 

Samma mönster kunde ses på bland annat Köpenhamnsbörsen och i Helsingfors, vars börser också drivs av amerikanska Nasdaq. 

Vad som låg bakom de branta fallen är inte känt i skrivande stund. Nasdaq:s kommunikationschef David Augustsson uppger för Nyhetsbyrån Direkt att Nasdaq har noterat fallen och att man undersöker om det uppstår något fel hos börsoperatören. 

”Vi har noterat den mycket stora kursrörelsen på våra marknader som skedde under måndagsförmiddagen och är nu i dialog med marknaden om orsaken till detta. Nasdaq undersöker kontinuerligt kursrörelserna på vår handelsplats och så även i den här situationen. Vi ser för tillfället inget som pekar på fel i Nasdaqs egna system. Vi kommer att återkomma till marknaden med mer information snarast möjligt”, uppger Nasdaqs presschef  Rebecka Berntsson till Di.

Det finns många teorier och obekräftade uppgifter om orsaken bakom den snabba kraschen. Många gör gällande att den europeiska delen av Citi ska vara inblandad och av någon anledning sålt en gigant mängd aktier. En marknadskälla säger till Di att Citi ska sålt en stor portfölj aktier för mångmiljardbelopp, och att det var detta som sänkte indexen. Mycket tyder på att ett misstag ligger bakom. 

”Alla indicier pekar på att någon har rejält ont i magen på någon av bankerna. Kommer ju krypa fram vem/vilken bank.”, uppger en annan marknadskälla till Di.

I skrivande stund är det inte klarlagt om avsluten kommer att makuleras, det vill säga underkännas som regelrätta affärer. 

"Detta blir en fråga att återkomma till framöver och ett beslut vi kommer att titta på", säger Nasdaqa kommunikationschef David Augustsson till Direkt om en eventuell makulering. 

Läs mer