Förra månaden presenterades den mycket omtalade personaloptionsutredningen. De nya reglerna innebär bland annat att det blir mer förmånligt för små bolag att erbjuda sina anställda personaloptioner.
Kritiken har varit hård mot det nya förslaget i flera omgångar. Senast igår sågades förslaget av de två professorerna Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson. Även flera startupprofiler, inklusive Staffan Helgesson, har uttryckt missnöje om att förslaget inte innefattar lite större bolag som Spotify och Izettle, samt att de krångliga 3:12 reglerna inte ändras.
3:12 reglerna innebär i korthet att småföretagare beskattas hårdare än stora företag. Anledningen är att egenföretagare inte ska betala mindre skatt än vanliga anställda.
Från scenen på Sthlmtech meetup i tisdags kom Staffan Helgesson, partner på riskkapitalboalget Creandum, med en uppmaning till alla entreprenörerna i publiken.
“Det är såklart jättebra att skicka remissvar till utredaren men vi måste också sätta press på finansministern Magdalena Andersson, eftersom hon har satt direktivet att det inte får kosta något."
När Breakit pratar med honom i efterhand understryker han att just kostnadsfrågan är central.
“Regeringen måste förstå att det inte är snack om en ofinansierad skattesänkning, som de kallar det. Det är en investering i Sveriges framtid”, säger Staffan Helgesson.
Att han nu ber startupscenen om att sätta press på politkerna bygger på att förslaget som har lagts bara är den oberoende utredarens förslag. Det finns fortfarande en möjlighet att påverka politikerna och deras beslut.
“Det handlar om att vi behöver konkurrenskraftiga villkor för bolagen jämfört med andra länder. När jag träffar folk utanför Sverige tror de inte vi är kloka när jag berättar att vi har extra skatter på små bolag och 70 procent beskattning av personaloptioner. Om det inte ändras kommer vi se färre framgångsrika bolag i Sverige i framtiden”, säger han.
Hur ska startups göra för att sätta press på ministern då?
“Ja, det är såklart svårt men det är därför jag pratar med dig nu. Vi behöver en offentlig debatt om det här.”