Sök

Vinstmaskinens brutala siffror – spränger ny drömgräns

SaaS Brief

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Oneflow kliver in på börsen, Orderhero får vänta kvar på perrongen och Modular Finance når 100 miljoner. Här är veckans SaaS Brief.

I fredags var det dags för en av årets hittills största börsnoteringar i Sverige – och det handlade om SaaS-bolaget Oneflows notering på First North. Bolaget tog in 340 miljoner kronor i en kraftigt övertecknad emission. Min kollega Martin Hävner har rapporterat om noteringen och lyfter fram att det alltjämt verkar finnas en riskaptit därute.

Om vi trendspanar lite genom att snegla mot den amerikanska börsen så har SaaS-bolag annars haft det tufft överlag det senaste halvåret. Sedan mitten av mars har bolagen återhämtat sig något, men det finns de som ifrågasätter hur säker tillbakagången egentligen är.

Vi på Breakit tycker hur som helst att det ska bli spännande att följa hur Oneflow presterar framåt, men just nu kan vi konstatera att första handelsdagen inte slutade i varken rusning eller fall.

Veckans SaaS-svep

Det händer som vanligt mycket i SaaS-Sverige. Här är några storys som jag har snappat upp under veckan som gått.

  • Orderhero fick vända i dörren. Samtidigt som Oneflow klev in på börsen fick Aleksandar Gogas kassasystem lägga sina planer på is. Bolaget stötte som bekant på patrull hos Skatteverket efter Breakits granskning.

    Men Aleksandar Goga var nog inte helt nöjd med min kollega Martins analys av att de inte var redo för börsen. Så väljer åtminstone  jag att tolka hans meddelande på Instagram om att deras emission, trots granskningen, blev övertecknad. Å andra sidan var det bara 4 miljoner av totalt 16 som inte redan var säkrade i emissionen inför noteringen.
     

  • Intresset var som sagt stort inför Oneflows notering. Här hittar ni den längre storyn om hur emissionen inför börsnoteringen gick, inför noteringen grävde vi också fram vilka ägare som kunde casha in.
     

  • First North-bolaget Mestro byter vd! Bolaget som vill minska fastigheters energiförbrukning har inte övertygat på börsen sedan noteringen i slutet av förra året. Teckningskursen inför noteringen låg på 19 kronor, och idag handlas den för omkring 10 kronor. Kort om vd-bytet här.
     

  • Modular Finance rusar fram. Petter Hedborg har byggt sitt Modular Finance helt utan riskkapital. Och vad kan man kalla resan hittills om inte en succé? Nyligen skvallrade grundaren på Twitter om att bolaget passerat 100 miljoner i årligen återkommande intäkter.
     

  • På tal om Modular Finance. Under 2021 omsatte bolaget 70,2 miljoner kronor och gjorde en vinst på 34,7 miljoner kronor. Ingen nyhet kanske, men ruskigt imponerande!
     

  • Vi flörtade i veckan lite med svensk damtidnings läsare med den klickvänliga rubriken “Chris O’Neills bestman ska låna ut pengar till SaaS-bolag”. Det handlade kortfattat om svenska Float som vill ge sig in på samma segment som Capchase, som alltså ger SaaS-bolag pengar i fickan, för en del av intäkterna som kommer in i framtiden. Bakom bolaget står Cedric Notz, som alltså var bestman på det kungliga bröllopet 2013.
     

  • Löneinflation får Funnel att tänka på avtalen. Förra veckan gjorde vi på Breakit en större kartläggning om hur inflationen påverkar de svenska techbolagen. Om ni missat den så har vi brutit ut delen som handlade om Funnel, som inte påverkas avinflationen i stort. Men den extrema löneinflationen som finns i techbranschen har ändå fått Fredrik Skantze att fundera på hur deras avtal egentligen ser ut.
     

  • Veckans “vi vill också vara SaaS” går till Jobsolution och deras RaaS-modell, alltså recruitment as a service. Det är inte ren SaaS, men bolaget jobbar digitalt och med en stor databas som kunderna kan använda för att varje månad få en lista på nya potentiella rekryteringar. Bolaget siktar på en börsnotering innan sommaren.
     

  • Internationellt har Barcelona-baserade Amenitiz, med sitt “Shopify för hotell”, tagit in 30 miljoner dollar. Bolaget ska förenkla administrationen för mindre hotell och bed and breakfasts. Techcrunch har storyn.

 

Läs mer