Sök

Siduri Poli startar investerarnätverk med tunga namn: “Vill göra fler till änglar”

Investerare

Siduri Poli, Silvana Imam och Heléne Barnekow är en del av det nya investerarkollektivet. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Ett kollektiv med Siduri Poli i täten ska matcha bolag med nya ängelinvesterare. Här är mångfald i fokus. Den senaste investeringen är i X Shore, där även Silvana Imam och Helene Barnekow finns bland namnen.

“Fördelningen är 50/50 män och kvinnor, och 90 procent är people of color", säger Siduri Poli till Breakit.

Tech-entreprenören Siduri Poli, grundare av bland annat Changers Hub, publicerade i veckan en post på Instagram där hon beskrev sina engagemang för tillfället. Framför allt några rader längst ner drog ögonen till sig. 

“Jag driver ett hemligt investeringskollektiv med kvinnliga och people of color, affärsänglar som tillsammans investerar i större onoterade bolag. Jag har ett enormt dealflow, som jag gärna delar med mig av”, skrev hon kryptiskt.

Inkorgen svämmade över på bara några sekunder. Alla ville veta vad Siduri Poli hade på gång.

Nu kan Breakit avslöja vad det handlar om. När elbåts-företaget X Shore aviserade att man tar in en halv miljard kronor så gick ett visst nystartat investerarkollektiv in med kapital. Kollektivet består av bland annat Hélène Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige, Silvana Imam, artist, och Siduri Poli. Det här är startskottet för flera investeringar, både i Norden och internationellt. Fokus ligger på mångfald – att låta så många som vill få chansen att gå in med kapital i bolag de tror på. Många investerar för första gången.

Initiativtagare till kollektivet är, förutom Siduri Poli, även Daniel Dernhagen som arbetar som affärsjurist och är medgrundare till Startupjuristerna.

Daniel Dernhagen och Siduri Poli. Foto: Press

De beskriver sig själva som en matchmaker mellan investerare och bolag.

“Vi har lyxen att vi till vardags springer på många affärsmöjligheter. Vi vill inkludera människor som normalt sett inte kommer i kontakt med de möjligheterna. Vi har gjort denna matchmaking ostrukturerat under åren, men nu gör vi det under tydligare syfte och form. Intresset har hittills varit enormt", säger Daniel Dernhagen.

Många nya investerare

Områden de kommer fokusera på är artificiell intelligens, hållbarhet, Web3, health-tech och consumer. I den senaste investeringen i X Shore är 43 procent av änglarna förstagångsinvesterare.

“Fördelningen är 50/50 män och kvinnor, och 90 procent är people of color. Våra investeringar görs generellt i bolag som har kommit en bit på sin resa. I slutändan är det dock investeringspotentialen som avgör. Är det ett klockrent case, så är det inte omöjligt att vi framöver går in i helt nystartade bolag”, säger Siduri Poli.

Visionen är maffig.

“Frågar du mig så vill jag öppna upp och tillgängliggöra cap tables (ägarlistan red anm.) över hela världen. Målet är att låsa upp kapital globalt och tillgängliggöra det för fler genom att öppna upp ägarlistan hos onoterade heta bolag.”

Hur många case ligger ute just nu?
“Det finns ett par spännande case som vi är involverade i. Jag har investerat strukturerat i ett och ett halvt års tid, och varenda gång säger entreprenörerna att de vill ha fler kvinnor och större mångfald i ägarlistan. Ett diversifierat cap table är extremt attraktivt och här sitter vi på ett oslagbart nätverk.”

I dagsläget har det varit bekanta till Siduri Poli och Daniel Dernhagen som har investerat. Men detta ska ändras.

"Alla förfrågningar uppskattas"

“Att känna oss ska absolut inte vara nödvändigt. Vår mission är att öppna upp den här världen för fler så alla förfrågningar uppskattas”, säger Daniel Dernhagen.

Hur mycket kapital har ni att investera?
“Det styrs egentligen enbart av kapitalbehovet hos de bolag som vi utvärderar. Med nätverket som vi har skapat skulle vi kunna ta stora positioner i de allra flesta investeringscasen som ligger ute. Man ska inte underskatta intresset som finns från privatpersoner att gå in i spännande bolag. Det fina är att vi nu har en plattform där vi kan möjliggöra för de allra flesta att göra det utifrån deras egna förutsättningar.”

Övriga namn på ägarlistan i X Shore som går via det nya investerarkollektivet är bland annat Victoria Escobar, medgrundare till Changers Hub och ledamot i Riksidrottsförbundet, samt Haider Abdo som nyligen gjorde exit från sin startup Returnado.

Läs mer