Sök

Aktien i Anoto tokrusar efter avtal med Samsung – "Kan bli det största"

AnototeknikBörs
Uppfinnaren Christer Fåhraeus på företaget Anoto i Lund (bild från 2001). Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Teknikbolaget från Lund har tragglat på 26 år.

Nu är kanske, kanske genombrottet är här. Anoto har tecknat ett avtal med teknikjätten Samsung.

“Potential att bli det största i Anotos historia”, säger bolagets ordförande.

1996 startade entreprenören och tech- och biotechinvesteraren Christer Fåhræus C Technologies som under arbetet med sin doktorsavhandling ville hitta ett verktyg för att kunna ta text från fysiska böcker in i den digitala världen. Resultatet blev C-Pen.

Efter en rad samgående och affärer förvandlades bolaget till Anoto år 1999. Men försäljningsframgångarna uteblev. Sedan har bolaget gjort otaliga emissioner, och affärsmodellerna har kommit och gått. Men bolaget, och aktien, finns fortfarande kvar Stockholmsbörsen, på small cap-listan. 

Börsvärdet var 177 miljoner kronor. Det vill säga före börsöppning. Aktien har i skrivande stund gått upp med över 50 procent under tisdagsförmiddagen. 

Bakgrunden är att Anoto tidigare på tisdagen, före börsöppningen, meddelade att bolaget fått uppdraget att utveckla en digital penna för Samsungs vikbara skärmar för mobiltelefoner, surfplattor och laptops. 

“Avtalet innebär att Samsung kommer att betala Anoto för att utveckla pennan. Efter att utvecklingen slutförts avser Samsung att inleda massproduktion och Anoto kommer då att erhålla royaltyintäkter för varje såld penna enligt ett kommande licensavtal”, skriver bolaget. 

Utvecklingen av pennan väntas vara klar under det fjärde kvartalet 2022. 

”Samarbetet med Samsung har stor potential att bli det största i Anotos historia. Det ekonomiska värdet av ett kommande licensavtal med Samsung går idag inte att bedöma eftersom värdet är beroende av den färdiga pennans egenskaper och den framtida försäljningen”, säger Jörgen Durban, styrelseordförande i Anoto. 

Anotos uppsättning uppgick till 72 miljoner kronor under 2021. Rörelseresultatet var -56 miljoner. 

Läs mer