Sök

Kritiserade kryptojätten Binance till Sverige: “Redo för en stor satsning”

BinanceKryptobörs

Martin Bruncko, Europachef Binance. Foto: Press/Istockphoto.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Kryptobolaget Binance har utretts för penningtvätt och skattebrott i USA. Nu lanseras bolaget i Sverige där de kommer anställa personal.

Världens största kryptobörs Binance slår upp portarna i Sverige. En plattform som under 2021 var föremål för granskning av både brittiska och amerikanska myndigheter. 

Breakit har i flera vändor skrivit om bolaget, som låter användare köpa och sälja kryptovalutor som bitcoin och ethereum. Förra våren inledde det amerikanska justitiedepartementet en utredning mot Binance rörande penningtvätt och skattebrott. Senare valde den brittiska motsvarigheten till svenska Finansinspektionen, FCA, att förbjuda vissa tjänster som kryptoplattformen erbjuder.

LÄS MER: Brittiska FI förbjuder kryptobörsen Binance
LÄS MER: Binance utreds av amerikanska justitiedepartementet

Martin Bruncko, Europachef för Binance, säger till Di Digital att de nu vill öppna kontor och anställa svensk personal som kan den lokala marknaden.

“En av de första anställda i Sverige, som vi kommer att kunna presentera snart, är en person som tidigare jobbat mot penningtvätt. Det kanske i alla fall säger något om hur seriösa vi är med regelefterlevnad och vad vi tycker är viktigt när vi öppnar i Sverige”, säger han.

Har redan många svenska kunder

Innan de kan dra igång verksamheten behöver de bli godkända av Finansinspektionen, handlingar som nyligen skickades in. Tidigare har lokala aktörer som Safello och Btcx varit ensamma om ett erbjuda kryptovaluta under tillstånd från Fi. Men svenskar har till stor del vänt sig utomlands och handlat genom internationella börser som Crypto.com, Coinbase och just Binance. Därför har bolaget redan många svenska kunder.

”Vi är precis i uppstartsfasen i Sverige, men vi är redo för en stor satsning och kommer gå ut och prata direkt med svenskarna inom kort. Vi kommer också släppa vår utbildning 'Binance academy' med över hundra artiklar om sektorn.”

Läs mer