Sök

Halva priset när Northvolt skulle bygga i Skellefteå: "Tyckte det var rätt"

NorthvoltBatterier

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kommunen prutade – utan att Northvolt bett om det.

Batterijätten Northvolt kommer förändra norrländska Skellefteå för lång tid framöver. När bolaget är klara med sin batterifabrik kommer den vara lika stor som Gamla Stan i Stockholm och väntas sysselsätta tusentals. 

För en sån jättefabrik behövs det många byggnader och som alla vet som någon gång byggt något innebär det också avgifter från kommunen, som du bara inte kommer undan. 

Eller?

När Northvolt skulle bygga två stora industrilokaler på 73.000 kvadratmeter i Skellefteå skulle byggavgiften enligt taxan landa på 2,4 miljoner kronor. Men kommunen prutade ner den till hälften. Utan att Northvolt hade bett om rabatt. Det rapporterar SVT Västerbotten.

"Det är två hus med enkla ritningar. Då tyckte vi att det var rätt att ge rabatt", säger Felicia Lundmark, S, ordförande i byggnadsnämnden i Skellefteå.

"Det är så stora ytor de bygger på. Vår taxa är utformad så att det blir en jättestor summa i bygglovsavgift jämfört med vad vårt jobbs komplexitet innebär".

Northvolt har tidigare fått rabatter på sina bygglov. Privatpersoner kan i undantagsfall få sänkt avgift då handlar det ofta om tusenlappar. 

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Northvolts hemliga ägare – namn för namn (doldisarna, miljardärerna, jättarna)

Läs mer